Evenimentul ZileiActualitateTramvaiul Imperio, afacerea cu iz penal

Tramvaiul Imperio, afacerea cu iz penal

Tramvaiul Imperio, afacerea cu iz penal
Contractul dintre RATB şi Astra Vagoane Arad este plin de ilegalităţi şi de minciuni

Săptămâna trecută a fost prezentat, cu mare fast, noul tramvai Imperio Eco, care costă în jur de 1,7 milioane de euro. Lipsa primarului general Sorin Oprescu de la un asemenea eveniment a ridicat semne de întrebare. Lucrurile s-au lămurit în următoarele zile, iar explicaţia este simplă.
Acest tramvai este produs de Astra Vagoane Arad în colaborare cu RATB, în spaţiile de producţie aparţinând Uzinei de Reparaţii. Şeful de la Astra, Valer Blidar, s-a lădat că tramvaiul a fost construit în Capitală, însă şefii RATB spun că muncitorii lor nu au participat la aşa ceva. Dacă ar fi construit în Capitală, un astfel de tramvai ar costa în jur de un milion de euro.
Adus pe furiş
Liderul sindical de la Uzina de Reparaţii a RATBului, Alexandru Mihalache, dar şi surse din conducerea Regiei au povestit, pentru EVZ, că tramvaiul Imperio nu a fost construit în hala de la Bucureşti, ci a fost adus noaptea de la Arad şi montat pe şine în curtea Uzinei. "Maşinile care îl transportau au fost oprite la poartă. A venit domnul Blidar şi a început să ameninţe că va lua Uzina cu totul şi ne va da afară", a povestit Mihalache.
De altfel, parteneriatul prevede clar ca RATB să pună la dispoziţie una dintre halele sale din complexul Uzinei de Reparaţii, iar cei de la Astra să o modernizeze complet şi să folosească între 120-150 de muncitori ai regiei, plătindu- le salariile.
"Hala a fost pusă la dispoziţie, iar multe lucrări de amenajare au fost făcute de angajaţii RATB, care au fost plătiţi din bani publici", a mai spus Mihalache. Potrivit acestuia, în tot acest timp, proiectele de construire a tramvaielor cu podea parţial coborâtă şi total coborâtă ale Uzinei merg greu pentru că nu sunt materiale.
Oprescu a cerut încă un raport
Potrivit surselor municipale, când a aflat că va fi prezentat noul tramvai, primarul general Sorin Oprescu a cerut un raport şefilor RATB. De altfel, pe 2 martie 2012, edilul a dispus o anchetă privind încheierea contractului cu Astra Arad, după ce directorul RATB de la acea vreme, Adrian Criţ, a anunţat că a încheiat înţelegerea fără a avea acordul Consiliului General sau al edilului şef.  
Blidar, împotriva tuturor
Contactat ieri de EVZ, omul de afaceri Valer Blidar susţine că a construit tramvaiul Imperio la Bucureşti. În ceea ce priveşte contractul încheiat cu RATB, acesta declara pentru EVZ, în martie, că a cerut acordul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice atunci când s-a încheiat contractul de asociere în participaţiune.
"Am întrebat şi la Primăria Capitalei şi ne-au spus că atâta timp cât noi venim cu banii, ei nu au nimic înpotrivă", a declarat Blidar. Pe de altă parte, DNA a început să ancheteze cum s-a încheiat acest contract.


Accesează: