Potrivit gazetaromaneasca.com, se pare că numărul alegătorilor din străinătatea a crescut de la aproape 10.000, la peste 600.000 de alegători cu drept de vot din străinătatea. 

Acest lucru a trezit suspiciuni, deoarece ultimul comunicat, publicat pe 12 septembrie de AEP, anunţa că până în acel moment au fost validate 9.116 de voturi, iar la o săptămână după, s-a anunţat că în Registrul Electoral sunt înscrişi peste 600.000 de români. 

Întrebat despre această situaţie, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a transmis pentru B1TV, că aceşti alegători au existat dintotdeauna şi că nu e de mirare că au apărut acum pe listele electorale. 

"Cred că este o eroare de înțelegere care provine din lipsa de explicații clare.Toţi cetăţenii români cu domiciliu în străinătate sunt pe listele electorale. Nu este niciun "hocus pocus" că au fost 9.000 şi au apărut 609.000. Toţi aceştia lucrează în afar ţării, dar au domiciliu în România. În cei 609.000 pe care îi anunţaţi dumneavoastră sunt două categorii de cetăţeni români: cei 600.000, care de ani de zile au domiciliu stabil în străinătate, deci în actul lor de identitate nu mai este o localitate din România, ei sunt altceva decât cei care trebuie să se înscrie pe listele electorale. Deci ei au domiciliu stabil în străinătate, nu cu domiciliu în România şi reşedinţă acolo. Cei 9.000 sunt cei cu reşedinţă.", a transmis fostul şef al statului. 

Băsescu a mai transmis că speră ca prezenţa la vot din decembrie să fie una bună în diaspora, chiar dacă mai toţi românii stabiliţi în străinătate reacţionează doar în preajma alegerilor prezidenţiale. 

"Avem din nou o dorință fără limite a celor doua mari partide. Cele doua mari partide, PSD şi PNL, nu fac nimic altceva decât să împiedice votul din străinătate. Ar trebui să fie cel puţin o prezenţă bună, chiar la concurenţă cu prezenţa de la alegerile prezidenţiale. PMP a decis ca niciun candidat pentru funcţia de deputat sau senator din străinătatre să fie dintre cei  care lucrează în străinătate.", a mai precizat fostul preşedinte al României. 

Te-ar putea interesa și: