JIT, echipa de anchetatori internaţionali condusă de Olanda, va informa miercuri familiile şi rudele celor 298 de pasageri care şi-au pierdut viaţa, înainte de a dezvălui ultimele concluzii ale anchetei într-o conferinţă de presă,a anunţat vineri JIT, citat de Agerpres

Boeingul Malaysia Airlines, plecat din Amsterdam spre Kuala Lumpur, a fost doborât în timp ce zbura deasupra estului separatist prorus al Ucrainei la 17 iulie 2014. 283 de pasageri, dintre care 196 de olandezi, şi cei 15 membri ai echipajului la bord, au murit.

În mai 2018, JIT a anunţat că a stabilit că racheta Buk care a doborât avionul provenea de la brigada a 53-a antiaeriană rusă cu baza la Kursk.

În urma acestor dezvăluiri, Olanda şi Australia, care a pierdut de asemenea 38 de cetăţeni în tragedie, au acuzat deschis Rusia de moartea cetăţenilor lor. Moscova a negat vehement orice implicare, învinuind Kievul.

JIT, alcătuită din anchetatori din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda şi Ucraina, a anunţat într-un comunicat că va dezvălui miercuri  „evoluţia anchetei penale în cazul prăbuşirii zborului MH17", fără a oferi mai multe detalii.

Echipa comună de anchetă a declarat anterior că va studia "cu atenţie" afirmaţiile Moscovei despre catastrofă. Cu toate acestea, ea a adăugat că informaţiile furnizate anterior de Rusia, precum presupusa prezenţă pe imaginile radar a unui avion de luptă ucrainean în apropierea avionului Malaysia Airlines, erau  „incorecte".

Australia şi Olanda au avut primele discuţii cu Moscova în martie în legătură cu ancheta.

 

Te-ar putea interesa și: