Evenimentul Zilei > Social > La aproape cinci ani după tragedie, anchetatorii dezvăluie noi concluzii despre zborul MH17, doborât în Ucraina
La aproape cinci ani după tragedie, anchetatorii dezvăluie noi concluzii despre zborul MH17, doborât în Ucraina

La aproape cinci ani după tragedie, anchetatorii dezvăluie noi concluzii despre zborul MH17, doborât în Ucraina

Echipa comună de investigaţie (JIT) care anchetează asupra prăbuşirii zborului MH17 doborât deasupra Ucrainei de o rachetă în 2014 va dezvălui noi concluzii săptămâna viitoare, la aproape cinci ani după tragedie.

JIT, echipa de anchetatori internaţionali condusă de Olanda, va informa miercuri familiile şi rudele celor 298 de pasageri care şi-au pierdut viaţa, înainte de a dezvălui ultimele concluzii ale anchetei într-o conferinţă de presă,a anunţat vineri JIT, citat de Agerpres

Boeingul Malaysia Airlines, plecat din Amsterdam spre Kuala Lumpur, a fost doborât în timp ce zbura deasupra estului separatist prorus al Ucrainei la 17 iulie 2014. 283 de pasageri, dintre care 196 de olandezi, şi cei 15 membri ai echipajului la bord, au murit.

În mai 2018, JIT a anunţat că a stabilit că racheta Buk care a doborât avionul provenea de la brigada a 53-a antiaeriană rusă cu baza la Kursk.

În urma acestor dezvăluiri, Olanda şi Australia, care a pierdut de asemenea 38 de cetăţeni în tragedie, au acuzat deschis Rusia de moartea cetăţenilor lor. Moscova a negat vehement orice implicare, învinuind Kievul.

JIT, alcătuită din anchetatori din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda şi Ucraina, a anunţat într-un comunicat că va dezvălui miercuri  „evoluţia anchetei penale în cazul prăbuşirii zborului MH17", fără a oferi mai multe detalii.

Echipa comună de anchetă a declarat anterior că va studia "cu atenţie" afirmaţiile Moscovei despre catastrofă. Cu toate acestea, ea a adăugat că informaţiile furnizate anterior de Rusia, precum presupusa prezenţă pe imaginile radar a unui avion de luptă ucrainean în apropierea avionului Malaysia Airlines, erau  „incorecte".

Australia şi Olanda au avut primele discuţii cu Moscova în martie în legătură cu ancheta.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: