Topul vegetalelor cu pesticide: mărul, cel mai contaminat, ceapa, cea mai sigură. Vezi lista completă

Topul vegetalelor cu pesticide: mărul, cel mai contaminat, ceapa, cea mai sigură. Vezi lista completă

Merele, frunzele de ţelină sau strugurii sunt printre cele mai contaminate cu pesticide, în timp ce ceapa sau vinetele sunt cele mai sigure. Spălarea elimină doar 20% din aceste substanţe toxice.

Un raport recent al Environmental Working Group (EWG) prezintă care sunt produsele cele mai contaminate cu pesticide, în încercarea de a ajuta oamenii să consume cât mai multe vegetale sigure.

"Beneficiile fructelor şi legumelor depăşesc riscurile expunerii la pesticide. Ghidul nostru lămureşte care sunt fructele şi legumele cu cele mai multe reziduri de la pesticide, care ar trebui înlocuite cu produse organice. Astfel, se poate diminua substanţial riscul de a introduce în corp pesticide, prin evitarea celor mai contaminate vegetale", spun autorii.

Raportul amintit analizează date puse la dispoziţie de autorităţile americane, însă şi pe piaţa europeană nivelul contaminării e apropiat. Medicii atrag atenţia că pesticidele pot cauza grave probleme hormonale, dar şi sterilitate, cancer sau malformaţii la copii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jumătate dintre fructele produse în UE, contaminate

Mai exact, potrivit EWG, în topul alimentelor contaminate cu pesticide se află mărul, urmat de ţelină, căpşuni, piersici, spanac, nectarine, struguri. Din acelaşi top negativ mai fac parte ardeiul gras, cartofii, afinele şi salata verde. Pe lista alimentelor cu mai puţine reziduri de pesticide se numără ceapa, porumbul, ananasul, avocado, mazărea, mango, vinetele, pepenele galben, kiwi, varza şi pepenele roşu.

Potrivit unui raport din 2008, 49,5% dintre fructele şi legumele produse în ţările din Uniunea Europeană sunt contaminate cu pesticide, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Printre cele mai contaminate sunt strugurii, bananele, ardeii şi merele. Specialiştii români spun însă că produsele autohtone sunt tratate mai puţin şi mai sănătoase. Pentru eliminarea parţială a pesticidelor de pe legume şi fructe o soluţie este spălarea lor.

"Nu recomand spălarea cu detergent, cum am mai auzit, pentru că ceea ce se depune pe fruct de la detergenţi nu se mai spală bine, ci doar cu apă. Apoi, fructe precum citricele nu se pot spăla, în pori sunt grăsimi şi acolo se acumulează pesticidele", comentează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Specialistul în alimentaţie este de părere că "mai bine am mânca mai puţin şi mai sănătos, fiindcă am ajuns să fim mulţi şi taraţi. Ar trebui revizuită complet paradigma actuală în ceea ce priveşte hrana: să se treacă de la profit la sănătate", propune specialistul.

Soluţia bio

Alternativa mai sigură la vegetalele cu pesticide sunt cele bio (termenul echivalează cu ecologic sau organic). Acestea sunt produse care au fost obţinute fără a se utiliza fertilizatori chimici, pesticide, medicamente sau organisme modificate genetic. Pentru ca un aliment să fie etichetat eco trebuie să fie produs sub o strictă monitorizare a unui organism independent de certificare. Un produs ecologic trebuie să poarte pe ambalaj două sigle: AE - Agricultură Ecologică, şi cea a organismului de certificare (exemplu XCERT 024).

TEHNOLOGIE

Aparatul care elimină pesticidele cu apă activă

O inovaţie care promite eliminarea majorităţii pesticidelor de pe legume şi fructe va fi lansată la începutul anului viitor de compania Philips. E vorba despre un dispozitiv (foto) care funcţionează cu aşa numită apă activă. "Aceasta sparge chimicalele, apoi le neutralizează. Dispozitivul funcţionează asemeni unei maşini de spălat, are un furtun pe care apa se scurge", a explicat David Zhuang cu ocazia prezentării în premieră a aparatului la Eindhoven. Tehnică nu prespune folosirea de aditivi sau chimicale. "Elemenul cheie e apa activă, care accelerează degradarea naturală a pesticidelor şi le transformă în substanţe care nu mai sunt toxice. Lansarea de anul viitor va fi făcută iniţial în China", au mai anunţat reprezentanţii companiei. CITIŢI ŞI:

  • Cum să faci din samsar-ţăran fermier şi din morbiditate-sănătate