Doar CEC si Banca Transilvania intra printre cele mai mari zece banci.
Dupa privatizarea BCR din toamna anului trecut, 88,6a din sistemul bancar romanesc a incaput pe mainile strainilor, arata datele BNR.
Trei din primele cinci banci ca marime pe piata vin pe filiera austriaca: BCR - detinuta de Erste, Raiffeisen - aflata in proprietatea austriecilor cu acelasi nume - si HVB Tiriac, avand nucleul "dur" in Bank Austria Creditanstalt AG, preluata de HVB si, ulterior, de italienii de la Unicredit. Singurii "intrusi" sunt BRD - cu actionar majoritar francez - Societe Generale si Banca Transilvania - cu capital romanesc.
Pe langa cea din urma, doar doua institutii de credit mai figureaza pe lista bancilor cu capital autohton: Banca Carpatica - din grupul fondat de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea - si Libra Bank - avand drept actionar un fond de investitii american administrat de Andrei Siminel.
Pe langa BCR, si Romexterra a trecut pe maini straine in cea de-a doua jumatate a anului trecut, fiind achizitionata de MKB - fosta banca de export din Ungaria.
Anul trecut, activele sistemului bancar au crescut cu 34,4% pana la 172,2 miliarde de lei, potrivit datelor date publicitatii de BNR. Cel mai dinamic segment a continuat sa fie activitatea de retail (persoane fizice), banca centrala raportand in noiembrie dublarea creditelor in lei contractate de romani.
Prin urmare, cele mai spectaculoase cresteri ale activelor si ale cotelor de piata le-au avut tot bancile active pe acest segment: BCR a ajuns la o cota de piata de 26,2%, aproape de nivelul din 2005, recuperand pierderile din cursul anului. BRD a tras linie dupa o cota de 16,3% in 2006, fata de 15% in cel precedent. Urmatoarea pe podium este Raiffeisen, care a coborit la 8% din piata, fata de 8,7% in anul precedent.
Una dintre explicatii este externalizarea creditelor in valuta, pe langa faptul ca pe piata banca nu a avut o pozitie agresiva, incercand sa-si consolideze cresterea din ultimii ani.