Toader: Trebuie să dăm dovadă de loialitate faţă de valorile constituţionale

Toader: Trebuie să dăm dovadă de loialitate faţă de valorile constituţionale

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, astăzi, că opoziţia, puterea, autorităţile, dar şi cetăţenii trebuie să dea dovadă de loialitate faţă de valorile constituţionale.

"Am deplină încredere în aceste instrumente pe care le are opoziţia şi pe care ştiu bine că le-a folosit şi în mod eficient, dar şi opoziţia şi puterea şi autorităţile şi cetăţenii trebuie să dăm dovadă de loialitate faţă de valorile constituţionale. Pot da un exemplu: când Curtea a declarat o ordonanţă neconstituţională azi şi puterea a adoptat o ordonanţă cu absolut acelaşi conţinut ieri după-amiază, ca în felul ăsta se menţină soluţia legislativă care urma să fie declarată neconstituţională, să extragă noua ordonanţă din controlul de constituţionalitate şi să perpetueze soluţia şi să se producă efectele juridice. Prin urmare, dincolo de arhitectura statului de drept din Constituţie, dincolo de cunoaşterea şi respectarea competenţelor, e necesară această comună obligaţie, această comună nevoie de loialitate faţă de valorile constituţionale. Numai astfel opoziţia îşi poate îndeplini rolul acela de gardian al Constituţiei prin sesizarea CCR pentru menţinerea majorităţii în limitele constituţionale", a afirmat Toader, la o conferinţă internaţională organizată la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că "opoziţiei i se dă acest instrument de a critica legea în a priori, în a posteriori, dar în opinia noastră o viitoare revizuire a Constituţiei ar trebui să asigure şi efectivitatea criticii, accesul opoziţiei la instanţa de contencios constituţional pentru că termenul în care poate să critice legea e foarte scurt, se calculează pe zile pline, se ia şi ziua de început şi ziua de sfârşit şi dacă ne-am duce, de exemplu, în vara lui 2009, când s-au adoptat Codul penal şi cel de procedură penală, opoziţia nu putea de azi până poimâine să citească, să critice, să sesizeze Curtea Constituţională cu argumente consistente".

Administraţia Prezidenţială, alături de Comisia de la Veneţia şi cu sprijinul Adunării Parlamentare a Europei organizează în 6-7 aprilie, la Palatul Cotroceni, Conferinţa internaţională „Interacţiunea dintre majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie”.

Ne puteți urmări și pe Google News