Evenimentul Zilei > Justitie > Tudorel Toader, REACȚIA MOMENTULUI, după DESECRETIZAREA PRTOCOLULUI SRI-Parchetul General: „ADEVĂRUL trebuie să iasă la suprafață!”
Tudorel Toader, REACȚIA MOMENTULUI, după DESECRETIZAREA PRTOCOLULUI SRI-Parchetul General: „ADEVĂRUL trebuie să iasă la suprafață!”

Tudorel Toader, REACȚIA MOMENTULUI, după DESECRETIZAREA PRTOCOLULUI SRI-Parchetul General: „ADEVĂRUL trebuie să iasă la suprafață!”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a reacționat, vineri, după ce SRI a publicat protocolul de colaborare cu Parchetul General, documentul atât de discutat în ultimul timp în politica românească. Mesajul fostului judecător al Curții Constituționale îndeamnă la continuarea acestui demers, pe care acesta îl consideră unul benefic pentru viitor.

Toader și-a exprimat aprecierea față de această desecretizare, printr-un mesaj distribuit, vineri, pe rețeaua de socializare Facebook.

 

„Apreciem desecretizarea Protocolului SRI – Parchetul General – adevarul trebuie sa iasa la suprafata !

Vom aprecia continuarea procesului de desecretizare!”, a scris Toader.

SRI a publicat protocolul de colaborare cu Parchetul General după ce reprezentanţii PG au anunţat marţi că în urma unei analize au ajuns la concluzia că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare pentru declasificarea documentului semnat în 2009. La rândul lor, reprezentanţii SRI anunțaseră joi că acest protocol va fi publicat vineri pe site-ul instituţiei.

„Protocoalele reprezintă acorduri cu mai multe instituții care stabilesc metode de cooperare, nu pe lângă lege, nu de atribuții suplimentare, ci punând în aplicare legea. Mâine va fi publicat protocolul din 2009 dintre Parchetul General și SRI. Noi nu avem un protocol semnat cu DNA, ci cu Parchetul General.

Nu vor fi surprize în acest protocol. Se vorbește despre regulile pe care le aplică cele două instituții prin respectarea legii. Nu se va găsi nimic ilegal. Dacă cineva, din cele două instituții, a făcut ceva ilegal, trebuie să ajungă, de îndată, pe masa procurorilor. Din 2016, acest protocol nu se mai aplică, după decizia CCR. Termenul de echipă mixtă a fost folosit, pentru prima oară, înainte de 2005, într-o hotărâre a CSAT, în mandatul lui Ion Iliescu.

Toate instituțiile importante au infrastructuri statale cibernetice. Legea ne obligă să avem acorduri de colaborare cu ele”, a spus purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, joi, la B1 TV.