Evenimentul Zilei > Justitie > Toader reacționează, după solicitarea premierului Dăncilă de DESECRETIZARE a protocoalelor SRI:„Să ne adresăm și DNA-ului”
Toader reacționează, după solicitarea premierului Dăncilă de DESECRETIZARE a protocoalelor SRI:„Să ne adresăm și DNA-ului”

Toader reacționează, după solicitarea premierului Dăncilă de DESECRETIZARE a protocoalelor SRI:„Să ne adresăm și DNA-ului”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a reacționat, vineri seara, după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat că solicită desecretizarea protocolalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului.
Toader a anunțat, la rândul său, că va cere desecretizarea protocoalelor dintre SRI și DNA.
 
”Înseamnă încă un pas spre normalitate, reglarea raporturilui dintre autoritățile publice, ceea ce ne cere statul de drept să ne desfășurăm activitatea numai pe baza legii. Am discutat cu premierul și articolul 3 din legea 182 spune că protocoalele secrete nu pot împiedica accesul la informațiile publice. Eu sunt de acord cu solicitarea premierului. În egală măsură trebuie să ne adresăm nu doar SRI, ci și DNA.
 
CSAT spune că nu poate desecretiza protocoalele, asta înseamnă că, indirect, le recunoaște, ceea ce e foarte bine. Voi vedea care e solicitarea doamnei premier și dacă nu acoperă și solicitarea către Ministerul Public, în limita prerogativelor pe care le am, eu voi solicita, luni, la prima oră, voi cere desecretizarea de către DNA.”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.ț
 
Solicitarea premierului Viorica Dăncilă vine în contextul în care Președinția a informat, vineri, că CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării) nu a aprobat, prin hotărâri, încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Naţională Anticorupţie.
 
”Având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcționarea României ca stat democratic în care funcționează separația puterilor în stat, precum poziția oficială exprimată astăzi de Administrația Prezidențială, premierul Viorică Dăncilă solicită desecretizarea protocolalelor încheiate între SRI și alte instituții ale statului. Solicitarea prim-ministrului se bazează pe prevederile legale potrivit cărora "se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului lainformațiile de inters public, restrângerii ilegale a exercițiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezării altor interse legitime", se arată într-un comunicat al Guvernului.