Titu Maiorescu, omul care a luptat cu o mare problemă a României
- Florian Olteanu
- 16 februarie 2025, 11:08

Titu Maiorescu, omul care a luptat cu superficialitatea. Acum 185 de ani, la Craiova, venea pe lume unul din „capetele limpezi” ale gândirii românești, politice, culturale și nu numai.
Titu Maiorescu a cunoscut Occidentul îndeaproape, chiar din familie. Educat în cele mai bune școli din Apus nu s-a grăbit să sară în barca Puterilor Centrale.
Titu Maiorescu - urmaș al unui corifeu al Școlii Ardelene
Titu Maiorescu a fost fiul lui Ioan Maiorescu. Dascăl ardelean, Ioan se refugiase peste Munți în Țara Românească. Preda la Școala Centrală din Craiova, azi Colegiul Carol I. Acolo, a văzut lumina zilei, la 15 februarie 1840, Titu Maiorescu. Sau mai exact, Titu Liviu Maiorescu.
Despre micul Titu se știe că a deprins la Craiova primele taine ale științei și culturii. Tatăl său, pașoptist de frunte a fost diplomat revoluționar la Frankfurt în vara lui 1848. Asta după ce citise cocoțat în dudul de lângă Școala Centrală textul Proclamației de la Islaz. Ioan decisese să renunțe la numele de famili Trifu. Maiorescu era amintirea descendenței din Petru Maior.
Titu Maiorescu va studia la Viena la „Theresianum”, colegiul etalon al Vienei. Aici, va fi cel mai bun la toate materiile absolvind în 1858. Ioan Maiorescu, după eșecul Revoluției s-a angajat înalt funcționar ministerial la Viena, Titu Maiorescu va studia apoi la Berlin, Giessen și Sorbonne, până în 1861. În 2-3 ani a avut și Licența în Litere și Filosofie, Licența în Drept și Doctoratul în Litere și Filosofie. Pur și simplu, la Sorbonne a reușit să ia Licența echivalând doctoratul de la Giessen.
Titu Maiorescu - Teoria Formelor Fără Fond
Titu Maiorescu a fost profesor de școală pedagogică, de univeristate. A fost protector al lui Mihai Eminescu și al lui Ion Creangă. Ca membru al Juminii ieșene, ca spirit format în Occident, nu a fost de acord cu imitațiile ieftine. Era căsătorit cu sora doctorului Kremnitz, Clara Kremnitz. A fost bun prieten cu soția lui Kremitz, cumnata sa, poeta Mite Kremnitz. A cunoscut-o pe Veronica Micle, al cărei soț, Ștefan Micle condusese comisia de absolvire a Veronicăi. Veronica fusese eleva lui Titu Maiorescu.
Teoria Formelor Fără Fond a fost emisă în articolul din 1 decmebrie 1968, publicat în „Convorbiri Literare”, intitulat „În contra direcției de astăzi în literatura română”. Pur și simplu, Maiorescu nu a fost un izolaționist. Nu era contra inspirației din afară. Pur și simplu ura inspirația „neinspirată” sau păguboasă sau superficială. Considera că mai bine e să nu ai o instituție decât să ai o formă copiată a sa, fără a-i fi înțeles fondul.
Cariera miniserială și guvernamentală
Dacă la Ministerul Instrucțiunii a stat 3 zile în mai 1889, cel mai mult a stat la Ministerul Afacerilor Străine (1910-1913), fiind și Președinte al Consiliului de Miniștri în 1912-1913. El este artizanul Păcii de la București din 1913 care ne-a adus Cadrilaterul. A mai deținut anterior și portofolii ca Justiția, Lucrările Publice, Agricultura-Industria-Comerțul și Domeniile.
În 1914, s-a pronunțat pentru neutralitatea României. În decembrie 1916, a rămas la București. Nu s-a implicat în politică, decedând la 18 iunie 1917, în Capitala ocupată de Puterile Centrale.