Titluri de călătorie electronice pentru românii aflați în străinătate

Titluri de călătorie electronice pentru românii aflați în străinătate Sursă foto: Dreamstime.com

Conform unui proiect de lege, promulgat de șeful statului Klaus Iohannis, titlurile de călătorie pentru români vor fi eliberate şi în format electronic.

Titlurile de călătorie. Cetățenii români aflați în străinătate vor putea primi titlul de călătorie și în formă electronică. Documentul va fi semnat cu semnătură electronică calificată și asimilat înscrisurilor autentice.

Titlurile de călătorie pentru români. Ce prevede noua lege

Potrivit proiectului promulgat de şeful statului, titlul de călătorie este documentul care se eliberează în formă tipărită sau în formă electronică de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României cetățenilor români aflați în străinătate.

Beneficiari pot fi românii care nu mai posedă document de călătorie valabil. Pentru ca titularul să se întoarcă în țară, potrivit avocatnet.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Titlurle de călătorie eliberate în formă electronică vor fi semnate cu semnătură electronică calificată și va fi asimilat înscrisurilor autentice.

Potrivit inițiatorilor noii legi, măsura va debirocratiza serviciile consulare și va facilita accesul cetățenilor la aceste servicii.

Titlurile de călătorie vs în format electronic

Sursa toto: Arhiva EVZ

Argumentele autorilor proiectului de lege

„Menținerea unor asemenea procese birocratice implică costuri bugetare insemnate pentru statul român. Este necesar un numar de funcționari tot mai mare, de al un an al altul. În condițiile în care estimările prezintă cca. 4,5 milioane de cetățeni români stabiliți temporar în străinătate”, explică autorii proiectului.

„Mai trebuie adăugat un alt aspect. Deosebit de important. Şi anume că secțiile consulare se află, de cele mai multe ori, la sute de kilometri distanță de reședinta/domiciliul cetățenilor români stabiliți în strainătate.

Iar din cauza capacităii restrânse a resurselor umane din secțiile consulare, nu de puține ori aceștia merg fizic la consulate. Așteaptă la cozi și nu obțin titlurile de călătorie. Care ar putea fi eliberate și în format electronic”, arată inițiatorii.

Românii trebuie să mai aştepte. Când vor fi accesibile titlurile de călătorie digitale

În termen de 180 de zile de la data intrării a legii, Ministerul Afacerilor Externe va trebui să dezvolte capacitățile tehnice ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României.

Pentru programarea electronică a cetățenilor români în scopul accesării serviciilor consulare, precum și pentru primirea și recunoașterea certificatelor, atestatelor și altor documente în format electronic eliberate de autoritățile publice din statele membre ale Uniunii Europene și Spațiul Economic European.

Atunci vor putea beneficia de titlurile de călătorie în format digital.