Cel mai mare pericol pentru șoferi. Nimeni nu s-a gândit la asta

Cel mai mare pericol pentru șoferi. Nimeni nu s-a gândit la asta Condus. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Pilotul Titi Aur a declarat că telefonul trebuie interzis la volan pentru că este mai periculos ca alcoolul sau drogurile. El a spus că multe accidente s-au produs din cauza telefonului și că trebuie luate măsuri în acest sens.

Titi Aur, despre cel mai mare pericol din trafic

„În ziua de astăzi, în România, în Bucureşti nu mai vorbesc, este o societate de stresaţi. Iar acest stres te face să te duci cu gândul la altceva, în altă pare. Şi când apare o situaţie-limită, este mult mai periculos ca la raliu. Mai mult decât atât, poate să apară la alţi participanţi la trafic, trotinetişti, pietoni, biciclişti, motociclişti, conducători auto. Trotineta şi telefonul mobil sunt două lucruri spectaculoase. Din păcate, se circulă rău cu trotineta, dar nu putem nega că este utilă, ecologică. … ca şi telefonul mobil. Dar, o dată dus în trafic, telefonul mobil este mai rău ca alcoolul şi drogul în trafic, potrivit unui studiu neoficial. Eu susţin să se facă percheziţie informatică la telefon în caz de accident, aşa cum există teste pentru alcool şi droguri”, a declarat Titi Aur.

Riscurile sunt mari

Pilotul a mai spus că telefonul ne afectează pentru că timpul de reacție al unui om normal e de aproximativ 1.5 secunde. El a declarat că mulți oameni nu sunt atenți la trafic, ci la telefon și că riscurile sunt mari.

Telefonul ne afectează pentru că timpul de reacție al unui om normal e de aproximativ 1.5 secunde. Am mai explicat, dar repetăm, e bine de înțeles de toată lumea. Timpul e împărțit în două. Cam 0.75 secunde până când creierul percepe ce s-a întâmplat, că a sărit un copil în fața mașinii, că nu ți s-a acordat prioritate sau a frânat brusc cel din față, și cam încă 0.75 secunde până la o reacție. Adică frânare, tras de volan ori ambele”, a explicat acesta

Ne puteți urmări și pe Google News
telefon

Telefon la volan. Sursă foto: Unsplash

Titi Aur consideră că telefonul trebuie interzis în trafic

Specialistul a declarat că atunci când șoferul e băut, obosit sau drogat, timpul de reacție e mult mai întârziat. El a spus că deja sunt multe țări în care telefonul s-a interzis și că autoritățile din România trebuie ar putea lua asta în considerare.

„Când șoferul e băut, obosit sau drogat, timpul de reacție e mult mai întârziat. Dar la fel se întâmplă și când nu e șoferul atent ori vorbește la telefon. Cât de mare? Depinde de cât de concentrat e șoferul la telefon. Dacă se citesc mesaje, informații de pe telefon ori se vorbește la telefon, e posibil ca timpul de reacție să fie infinit, adică să nu existe reacție până la momentul impactului. De cele mai multe ori însă e lungit.

Pericolul e foarte, foarte mare. Telefonul ar trebui oprit pur și simplu, ar trebui interzis în mașină. Știu că mulți vor spune acum multe lucruri „frumoase” despre mine. Și eu sunt unul din cei care au în mașină telefonul. Încerc pe cât posibil să nu mă las atras. Dar trebuie să recunoaștem că atunci când sună telefonul, când primești o notificare, un mesaj, suntem tentați să ne uităm. Sunt țări în care telefonul e interzis total. Nu ai voie să ai telefonul în mașină. A devenit un mare pericol, deși e o evoluție tehnică nemaipomenită”, a mai spus el la RTV.