Scandalul a avut loc vineri noaptea, între două familii de țigani care locuiesc pe strada Dorobanților, la câteva sute de metri de Palatul de Justiție din Cluj Napoca. Cele două familii locuiesc abuziv într-o casă cu două camere care este proprietatea unui clujean plecat în Belgia. În lipsa acestuia, romii au intrat în casă și fiecare familie a ocupat câte o cameră. În timp, îmntre cele două familii au izbucnit mai multe scandaluri legate de dorința fiecăreia de a-și mări ”spațiul locativ”.

Ultimul scandal, și cel mai mare de altfel, a izbucnit vineri dimineața și a continuat mai bine de 16 ore. Clujenii care locuiesc în zonă au declarat că vineri dimineața, una dintre familii a atacat-o pe cealaltă. ”Au început scandalul din senin. Fac un așa scandal, se lovesc cu bâtele și nu se uită că au în față femei sau copii. După scandalul de vineri dimineața scandalul a fost aplanat dar a reizbucnit și mai violent vineri noaptea. Familia atacată vineri dimineața și-a chemat ajutoare și a atacat cealaltă familie care a condus atacul de dimineață. Au intrat peste ei în casă cu topoareole și cu spray-uri paralizante. Zburau borcanele cu murături în toate direcțiile parcă erau proiectile de artilerie”, spune un clujean care locuiește în zonă și nu mai suportă scandalurile.

Intervenția polițiștilor de la Secția 2 a fost total ineficientă mai spun clujenii deoarece în plin scandal polițiștii au fost și ei afectați de spray-ul paralizant. ”Când au văzut că nu îi pot liniști au chemat în ajutor DIAS-ul. Abia atunci, țiganii s-au liniștit”, mai spune martorul. După incindent, una dintre mașinile de Poliție nu a mai pornit fiind împinsă de oamenii legii.

Scandalul a pornit de la cinci prostituate

Oficialii poliției clujene susțin că scandalul a pornit de la cinci prostituate care își fac veacul la adresa unde a avut loc scandalul. ”Fetele au produs scandalul și tot ele au fost și cele mai agresive verbal. S-au încăierat de la femei. Polițiștii de la Secția 2 de Poliție au intervenit și pentru a liniști spiritele au folosit un spray cu gaze lacrimogene care s-a dispersat în toate direcțiile și i-au afectat și pe ei. La fața locului au mai sosit un echipaj de intervenție de la Jandarmeria Cluj și unul de la DIAS Cluj. Nouă persoane au fost conduse la secție și amendate contravențional”, susține un oficial al IPJ Cluj.

Polițiștii mai susțin că proprietarul care a cumpărat clădirea unde locuiesc țiganii le-a permis acestora să locuiască în ea pentru a o degrada. ”Când imobilului va ajunge o dărăpânătură, proprietarul va cere demolarea clădirii și va construi în loc una nouă. Clădirea în care locuiesc țiganii acum face parte din orașul vechi și nu poate fi demolată fără respectarea unor norme de urbanism care presupun și păstrarea fațadei existente”, mai spune același oficial.