Evenimentul Zilei > International > Atentat terorist! 21 de oameni au fost gravi răniți. News alert
Atentat terorist! 21 de oameni au fost gravi răniți. News alert

Atentat terorist! 21 de oameni au fost gravi răniți. News alert

Doi civili au fost ucişi luni seara în explozia unei bombe într-o piaţă din Thailanda, pentru a răzbuna moartea unui şef al rebelilor separatişti musulmani în cursul unui raid efectuat în dimineaţa aceleiaşi zile, a anunţat marţi armata, citată de AFP.

Bomba, ataşată unei motociclete, a fost declanşată de la distanţă printr-un sistem radio într-un moment în care piaţa Pattani era plină.

Colonelul Thanawee Suwannathat, purtătorul de cuvânt al armatei în extremul sud al Thailandei, a acuzat rebelii că s-au răzbunat astfel pentru un raid al armatei din cursul dimineţii contra unui lider al rebelilor în provincia vecină Yala.

Acesta, în vârstă de 37 de ani, a fost ucis în respectivul raid, iar doi membri ai forţelor de securitate au fost răniţi, precizează armata.

Totodată, în plus faţă de femeia şi adolescentul de 14 ani ucişi în piaţă, „21 de oameni, dintre care patru membri ai forţelor de ordine, au fost răniţi în explozia bombei”.

Duminică seara, explozia unei bombe în provincia Songkhla a ucis un poliţist, într-un loc în care forţele de ordine se pregăteau să instaleze un punct de control.

Din 2004, Thailanda, ţară majoritar budistă, se confruntă cu o insurgenţă separatistă în mai multe provincii cu majoritate musulmană de la frontiera cu Malaezia, un conflict soldat cu aproape 7.000 de morţi, în mare parte civili.

Dar atentatele au devenit mai rare după lovitura de stat din 2014. În total, 218 persoane au fost ucise în 2018 faţă de aproape 900 în 2007, conform organizaţiei Deep South Watch.