Evenimentul Zilei > International > Teroristul din Londra a fost LĂSAT LIBER după ce a pus la cale ARUNCAREA în AER a unei BAZE MILITARE
Teroristul din Londra a fost LĂSAT LIBER după ce a pus la cale ARUNCAREA în AER a unei BAZE MILITARE

Teroristul din Londra a fost LĂSAT LIBER după ce a pus la cale ARUNCAREA în AER a unei BAZE MILITARE

Khalid Masood a plănuit împreună cu alți patru teroriști Al-Qaida să strecoare în bază o mașină de jucărie teleghidată, plină cu explozibil.

Islamistul care a organizat masacrul de la Westminster a făcut obiectul unei investigații a MI5, serviciul britanic de informații interne, deoarece a a pus la cale să arunce în aer o bază militară cu ajutorul unei mașini capcană de jucărie, detonate prin telecomandă.

Adrian Ajao, alias Khalid Masood, de 52 de ani, care a ucis patru persoane, printre care un polițist, în atacul de miercurea trecută de la Londra, a fost anchetat cu șase ani în urmă pentru legături cu patru teroriști Al-Qaida, scrie The Telegraph.

Zahid Iqbal, Mohammed Sharfaraz Ahmed, Syed Hussain și Umar Arshad au fost condamnați în total la 44 de ani de închisoare în 2013, după ce au recunoscut că au plănuit un ataca terorist temerar, cu bombă, la o bază militară din orașul lor, Luton.

Ajao s-a mutat în Luton în 2009, după două peripluri în Arabia Saudită, și locuia la doar câteva sute de metri de unul dintre cei patru.

Se pare că el s-a cunoscut cu ceilalți teroriști Al-Qaida într-o sală din oraș datorită pasiunii lor comune pentru exercițiile fizice.

După atacul de la Londra, de miercuri, premierul Theresa May a confirmat că Adrian Ajao, care și-a schimbat numele în Khalid Masood, după ce s-a convertit la Islam, a fost anchetat de serviciile de securitate pentru legături cu „extremism violent”.

Cu toate acestea, autoritățile au decis că el nu prezintă nici o amenințare teroristă, lăsându-l liber.

Investigațiile asupra trecutului lui Masood au mai scos la iveală și faptul că acesta a fost la Luton un vecin apropiat cu Taimour Abdulwahab, studentul suedez care s-a aruncat în aer la Stockholm după ce s-a radicalizat la universitatea Bedfordshire.

Teroristul de la Londra a locuit la câțiva metri de Abu Rahin Aziz (foto), jihadistul ucis de o dronă în fieful ISIS din Siria, Raqqa, în 2015.

Însă, potrivit informațiilor obținute de The Telegraph, se pare că legăturile sale cu cei patru jihadiști Al-Qaida l-au adus în atenția serviciilor de securitate.

În 2010, MI5 a început să-i monitorizeze pe cei patru din Luton după ce a aflat că aceștia pregătesc un atac.

Are loc o supraveghere strictă, cu tehnică de urmărire plasată în mașinile bărbaților, prin care Iqbal, căsătorit și cu doi copii, este înregistrat propunând să amplaseze explozibil pe o mașinuță teleghidată pe care să o strecoare pe sub porțile bazei teritoriale a armatei din Luton.

Într-una din discuții, Iqbal (foto) poate fi auzit spunându-i complicelui său, Ahmed : „Sub poartă este un spațiu destul de mare. Dacă ai avea o mașinuță de jucărie, aceasta poate fi teleghidată până sub unul dintre vehiculele lor.”

În interceptări, teroriștii au fost auziți discutând și despre intenția de a ataca cartierul general MI5, o bază aeriană americană, un loc de adunare al organizației anti-imigrație și anti-islamice English Defense League și un centru comercial din Luton.

În cadrul pregătirii lor, Ahmed (foto), care locuia aproape de Masood, a început să meargă la o sală de forță din cartier.

După luni de supraveghere, serviciile de securitate au descins la locuințele suspecților, care au fost cu toții arestați în septembrie 2011, cu doar câteva zile înainte de împlinirea a zece ani de la atacurile din 11 septembrie.

Au fost condamnați în 2013, după ce au recunoscut că au avut legături cu Al-Qaida.

Iqbal și Ahmed primesc fiecare câte 16 ani și trei luni de închisoare, Arshad primește șase ani și nouă luni, iar Hussain cinci ani și trei luni.

Khalid Masood a fost lăsat în libertate.