Evenimentul Zilei > International > Teroarea continuă. Alte două cutremure au zguduit, joi, Croația
Teroarea continuă. Alte două cutremure au zguduit, joi, Croația

Teroarea continuă. Alte două cutremure au zguduit, joi, Croația

Croaţia a fost zguduită joi dimineață în jurul orei nouă de două noi cutremure cu o magnitudine de 3,5 și 2 pe scara Richter. Țara a fost lovită, săptămâna aceasta, de mai multe cutremure, unul fiind foarte violent. 

Potrivit primelor estimări ale Centrului Seismologic European-Mediteranean, cutremurul care a fost resimțit la ora 9:15 a fost de 3,5 pe scara Richter, iar epicentrul a fost la 18 kilometri vest de Sisak, relatează Index.

Croația a încheiat anul 2020 cu un cutremur puternic, care a făcut zeci de victime. Seismul a avut magnitudinea de 6,3 pe scara Richter. Epicentrul seismului, care a zguduit Croația în jurul orei 12.20, a fost la 46 de kilometri de Zagreb, conform EMSC.

Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, potrivit Centrului Seismologic Euromediteranean (EMSC).

Seismul de magnitudine peste 6 s-a produs la câteva zeci de kilometri de capitala Zagreb, la 10 kilometri adâncime şi a provocat prăbuşirea mai multor case din Petrina. Mai multe persoane sunt încă prinse sub dărâmături, notează Aljazeera.

Primarul din Petrina, localitatea în care s-au prăbușit cele mai multe clădiri, a confirmat moartea a șapte persoane și rănirea a cel puțin altor 20.

Miercuri dimineața s-au înregistrat alte două replici

Miercuri dimineaţă, alte două seisme puternice s-au produs în Croaţia. Primul cu magnitudinea 4,7, iar al doilea cu magnitudinea 4,8 pe scara Richter. Epicentrul cutremurelor s-a aflat  în regiunea Petrinja.

Primul a avut loc la ora 6:15 a.m, iar cel de-al doilea ceva mai târziu, a declarat directoarea Agenţiei de Seismologie, Ines Ivancic, pentru postul de radio din Croaţia.

Aceasta a spus că pământul „se va zdruncina mult timp de acum încolo. Cutremurul de marţi a fost devastator şi va fi cu siguranţă urmat de o lungă serie de seisme, incluzând, cu siguranţă, şi unele puternice”.

Ivancic a mai precizat că seisme cu intensităţi mai mici ca cele de astăzi vor afecta cu siguranţă clădirile din Petrinja şi Sisak, avariate în seismul de 6,3 grade produs marţi, care a dus la moartea a şapte persoane şi a provocat pagube materiale semnificative.

Ivancic a mai spus că Petrinja a fost lovită de un număr enorm de cutremure mai mici începând de luni. Pământul tremură aproape la fiecare minut, a spus aceasta, incluzând cel puţin 25 până la 30 de seisme cu magnitudinea peste 3 pe scara Richter