Evenimentul Zilei > International > TENSIUNI la Chișinău! Președintele Igor Dodon condamnă deciziile Parlamentului
TENSIUNI la Chișinău! Președintele Igor Dodon condamnă deciziile Parlamentului

TENSIUNI la Chișinău! Președintele Igor Dodon condamnă deciziile Parlamentului

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, astăzi, cu 61 de voturi o hotărâre prin care cere Rusiei să-și retragă trupele și echipamentele militare de pe teritoriul țării.

Preşedintele  Igor Dodon a condamnat declarațiile parlamentarilor moldoveni și spune că aceste acţiuni „au ca scop înrăutăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă”.

„Parlamentul Republicii Moldova declară ca staționarea continuă a trupelor ruse și întărirea prezenței militare a acestora în partea de est a tării constituie încălcări ale prevederilor constituționale privind independența, suveranitatea și integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. Parlamentul consideră că menținerea pe teritoriul Republicii Moldova a unui volum considerabil de muniții arme și echipament militar reprezintă o amenințare constantă a securității și stabilității regionale și europene în general”- se artă în declarația politică.

Totodată „Parlamentul se adresează către toate organismele internaționale și statele lumii, cu apelul de a susține inițiativa sa de păstrare a suveranității, independenței integrității teritoriale și neutralității Republicii Moldova precum și de a contribui la consolidarea eforturilor de păstrare a suveranității statului”, se mai susțin semnatarii documentului.

Inițiativa a fost susținută de fracțiunile PDM, PLDM, PL și a Grupului Popular European, în timp ce comuniștii lipseau, iar socialiștii au părăsit sala de ședință în semn de protest.

Declarația a fost făcută la împlinirea a 25 de ani de la semnarea Acordului din 1992 cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: