Evenimentul Zilei > International > Tensiuni la graniță: Imigranții au devenit victimele unui joc cinic de ping-pong între Polonia și Belarus
Tensiuni la graniță: Imigranții au devenit victimele unui joc cinic de ping-pong între Polonia și Belarus

Tensiuni la graniță: Imigranții au devenit victimele unui joc cinic de ping-pong între Polonia și Belarus

COPE (Spania). "Refugiații sunt victimele unui joc de ping-pong între cele două țări", a declarat Tania Lokşina de la Human Rights Watch pentru COPE.

„Te duc la gard, taie gardul și îți spun să-l treci; asta ne-a spus unul dintre imigranții pe care i-am intervievat”, a declarat pentru COPE Tania Lokşina, cercetător pentru ONG-ul Human Rights Watch, care a fost la granița dintre Belarus și Polonia în urmă cu câteva zile.

Ea a explicat că au documentat „cazuri de oameni care sunt gata să-și abandoneze intențiile și să se întoarcă în țara lor, dar forțele de securitate din Belarus îi presează să meargă în Polonia, îi obligă să facă încercări repetate și îi rețin în pădure noaptea în acele zone exterioare; și îi presează iar și iar, deși acești oameni nu mai vor să mai încerce să treacă în Polonia”.

Conform mărturiilor pe care această cercetătoare le-a adunat acolo „cei mai mulți ajung în zona de frontieră cu taxiuri și cu dube mici plătite, dar este clar că polițiștii de frontieră din Belarus îi ajută în încercările lor de a trece granița, îi duc în anumite locuri de la graniță și – conform unor mărturii – au tăiat chiar și sârma ghimpată ca ei să poată trece; le explică literalmente unde trebuie să meargă pentru a trece în Polonia, îi duc în acele locuri”.

Sunt „câteva mii” de imigranți care încearcă să treacă granița din Belarus în direcția teritoriului polonez, mulți dintre ei venind din Siria, Irak, Yemen și Afganistan, „sunt oameni vii, care respiră… femei, bărbați, copii, prinşi în circumstanțe oribile”, asigură Lokşina. Este clar că „sosirea imigranților în Belarus ca tranzit prealabil către Uniunea Europeană a fost orchestrată de autoritățile din Belarus.

”Belarusul a provocat această criză uriașă în UE, folosind migranții ca armă”

Acești indivizi nu erau pregătiți pentru ceea ce urma. Unii agenți de turism le-au promis că, odată ce vor plăti un preț, tranzitul lor către UE va fi complet asigurat și organizat și că vor putea intra în Belarus și apoi vor trece în Polonia fără probleme. Aceasta este explicația pentru care atât de mulți oameni au călătorit cu familiile lor, inclusiv cu copii mici. Și pentru care au ajuns nepregătiți să petreacă nopți în aer liber la temperaturi înghețate”.

Tania Lokşina crede că „imigranții au devenit victimele unui joc cinic de ping-pong între Polonia și Belarus, în care Polonia îi împinge în Belarus, iar Belarusul îi împinge în Polonia. Uniunea Europeană vorbește din ce în ce mai mult despre războiul hibrid și despre modul în care Belarusul a provocat această criză uriașă în UE, folosind migranții ca armă”. În orice caz, solicită Poloniei să oprească „toate returnările ilegale și expulzările colective în Belarus, astfel încât să nu existe suferințe umane inutile”.(Rador)