Evenimentul Zilei > International > Tensiuni între Ungaria și SUA. Budapesta a refuzat să extrădeze în SUA doi cetățeni ruși suspectați de trafic de arme
Tensiuni între Ungaria și SUA. Budapesta a refuzat să extrădeze în SUA doi cetățeni ruși suspectați de trafic de arme

Tensiuni între Ungaria și SUA. Budapesta a refuzat să extrădeze în SUA doi cetățeni ruși suspectați de trafic de arme

Ungaria a refuzat să extrădeze în SUA doi cetățeni ruși suspectați de trafic de arme, a informat Departamentul de Stat al SUA săptămâna aceasta.

Cetățenii rușii în cauză sunt Vladimir Lyubișin Sr. și Vladimir Lyubișin Jr., care au fost trimiși de Ungaria înapoi în Rusia, unde nu este clar dacă vor ajunge în fața unui complet de judecată.

"Statele Unite sunt dezamăgite de decizia guvernului maghiar de extrădare a celor doi Lyubișin  în Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, subliniind faptul că  această decizie este în contradicție cu colaborarea dintre SUA și Ungaria în materie de aplicare a legii și subminează cooperarea dintre cele două parți.

Site-ul de știri maghiar Direkt36, care este specializat  în investigații, a relatat faptul că cei doi rușii au fost arestați în Ungaria în au 2016. Ei au fost capturați de o unitate antitero din Ungaria, ca parte a unei operațiuni internaționale coordonate de  către Departamentul antidrog al  SUA. Se crede că rușii intenționau să vândă un lot mare de arme narco-cartelurilor  mexicane. Conform avocatului celor doi, avocatul Robert Friedman, cei doi Lyubișin susțin că nu au fost conștienți de faptul că vindeau armele unui narco-cartel. Friedman a declarat că cei doi suspecți se află în prezent într-un centru de detenție din Moscova.