Evenimentul Zilei > International > Temperaturi minime istorice în SUA. Zeci de morți și peste 4 milioane de case fără curent. Video
Temperaturi minime istorice în SUA. Zeci de morți și peste 4 milioane de case fără curent. Video

Temperaturi minime istorice în SUA. Zeci de morți și peste 4 milioane de case fără curent. Video

Centrul și sudul Statelor Unite a fost lovit, în ultimele ore, de un val de frig. Din cauza temperaturilor extrem de scăzute, cel puțin 21 de persoane din mai multe state americane și-au pierdut viața, iar milioane de locuințe au rămas fără energie electrică. În timp ce unele regiuni se confruntă cu temperaturi scăzute, statul Carolina de Nord a fost devastat de o tornadă.

Temperaturi minime „istorice” în SUA. Astfel, o masă de aer arctic a coborât pe aproape întreaga suprafaţă a SUA, iar temperaturile au atins marţi minime istorice. În Lincoln, Nebraska, au fost înregistrate marţi -35 de grade Celsius, doborând un record de -27 de grade Celsius atins în 1979. În Dallas-Fort Worth temperatura a coborât la -17 grade, depăşind recordul de -11 grade consemnat în 1903.

Numai în statul Texas 4 milioane de case au rămas fără curent

Cele mai grave întreruperi de energie electrică au fost în Texas, unde peste 4 milioane de case și companii au rămas fără curent, marți, la temperaturi sub îngheț. De asemenea, alte 4 milioane de locuințe din Mexic și peste 250.000 de case din nord-vestul statului Oregon au rămas fără electricitate în urma unor furtuni de gheață.

Până la această oră s-au înregistrat cel puțin 21 de decese

În ultimele zile, cel puțin 21 de persoane și-au pierdut viața, încercând să se încălzească. În Houston, patru oameni au murit într-un incendiu provocat de șemineul pe care îl foloseau pentru a încălzi locuința. Alte decese au avut loc în state precum Louisiana, Kentucky și Missouri. Cauzele includeau accidente de mașină provocate de drumurile înghețate și otrăvire cu monoxid de carbon.

Temperaturi minime „istorice” în SUA. Autoritățile au închis centrele de vaccinare

În condiţiile în care doar în Texas 4,4 milioane de oameni au rămas fără curent electric, autorităţile au fost nevoite să închidă centrele de vaccinare şi au încercat să folosească 8.400 de vaccinuri care trebuie să fie păstrate la temperaturi de sub zero grade, înainte ca acestea să expire, după ce un frigider de rezervă s-a stricat, a declarat judecătoarea Lina Hidalgo, din comitatul Harris. Dozele au fost trimise la spitalele din zonă şi Rice University, pentru a fi injectare persoanelor aflate deja acolo.

Totodată, au fost afectate și călătoriile cu avionul. Marți, până la ora prânzului, peste 2.700 de zboruri americane fuseseră anulate.

Tornadă devastatoare în Carolina de Nord

În timp ce alte regiuni ale Statelor Unite se confruntă cu temperaturi extrem de scăzute și furtuni de zăpadă, statul Carolina de Nord a fost devastat de o tornadă.

Trei oameni au murit și alte zece persoane au fost rănite în mai multe orășele de pe coasta de est a Americii.

Fenomenul extrem s-a produs aproape de miezul nopții și i-a prins pe oameni în case. Mai multe mașini au fost răsturnate de furia vântului iar copacii, smulși din rădăcini, informează Digi24.