Tornadă în România? Spectacolul „Diavolului de praf”în Dobrogea

Tornadă în România? Spectacolul „Diavolului de praf”în Dobrogea

O tornadă de nisip a avut loc duminică, cu puțin timp în urmă, la Tulcea. Videoclipul a fost postat pe rețelele de socializare și i-a surprins pe internauți.

EvZ a aflat! Nu e tornadă, e un vârtej puternic, numit „dust devil” în literatura de specialitate

„Diavolul de praf” se formează în special în zone în care avem mult praf, nisip, cu cer senin și cu diferență de temperatură. Solul, foarte încins și deasupra o masă de aer mai rece. Cum a fost în cursul zilei de astăzi. Și atunci sunt condiții de formare ale acestui dust devil.

Foarte important, în această mișcare avem o mișcare verticală în sus. Dacă la tornadă este de sus în jos și se formează acel con, li avem cu nori cu dezvoltare foarte mare, în acest caz avem mișcare ascendentă, de jos în sus. Și antrenează, pe mici dimensiuni, praf, nisip. Se risipește repede. Este de scurtă durată și foarte rar creează probleme”, a declarat, pentru EVZ, Marius Coțofan, directorul Centrului Meteorologic Dobrogea, după ce a analizat imaginile de pe Facebook, suprinse in comuna Greci din Județul Tulcea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Literatura de specialitate arată că „Diavolul de praf este un vârtej puternic, bine format și relativ de scurtă durată, de la mic la mare. Mișcarea verticală primară este în sus. Diavolii de praf sunt, de obicei, inofensivi, dar în rare ocazii pot crește suficient de mari pentru a reprezenta o amenințare atât pentru oameni, cât și pentru proprietăți”. Nu a fost cazul la Greci, în județul Tulcea.

Aproape 200 de tornade au avut loc în România în ultimii 400 de ani. Cele mai multe au fost raportate după anul 2006, aproape o sută.

Sezonul tornadelor din ţara noastră se înregistrează în lunile mai-iulie, iar din datele colectate de specialiști rezultă că cele mai multe tornade se produc în luna mai. Sunt însă și ani, precum 2020, în care sezonul tornadelor începe mai târziu.

Zona de sud-est a României are cele mai multe raportări de tornade. E o zonă apropiată de mare și acolo apar frecvent condițiile meteorologice care favorizează tornadele.