„Vom merge pe modelul editorial Euronews”, a spus Alexa despre viitorul proiect TV de știri, în fața membrilor Consiliului Național al Audiovizualului, care a aprobat joi acordarea unei licențe prin cablu, cu acoperire națională, pentru televiziunea de știri care se va numi NCN. 

În fața CNA, proiectul a fost prezentat de Alexa, proprietarul televiziunii, și Răzvan Dumitrescu, realizatorul principalului talk-show. „Ne dorim să ocupăm o zonă pe care noi credem că avem puterea să ne mișcăm mai bine. Ne dorim să facem nu o clonă de Euronews ci să facem un post care să replice ideea postului european de știri, evident adaptat la nivel local. Avem și puterea să ne finanțăm și din puterea noastră, dar avem și o echipă care să se ocupe de acest proiect”, a spus Liviu Alexa în fața membrilor CNA.

„Pentru mine, a fost o experiență foarte utilă să vin din București în Cluj ca să constat ceva ce doar bănuiam: presa din teritoriu practic nu mai există sau există doar formal. (…) De ce vrem să facem televiziunea asta națională. Pentru că într-o țară normală cred că presa locală este cea care furnizează cea mai multă informație pentru cea centrală. Nu mai există legătura asta. 

Există niște televiziuni de știri puternice la centru care se ocupă de agenda națională, rupte total de teritoriu. Ele nu pot suplini, prin resurse proprii, acoperirea unui teritoriu precum al României.

Am fost la Euronews și am discutat cu Lucian Sârb, care este șeful editorial al Euronews. De la ei am învățat, să spunem, foarte multe secrete despre cum am putea să ne finanțăm postul de televiziune într-un mod elegant.

Am aflat cu stupoare că în afară de buletinul infromativ toate emisiunile sunt sponsorizate. Nu mai există nimic care să rămână neendorsat. Și asta poate fi o bună variantă, pentru noi pe viitor, să putem găsi soluții la nivelul companiilor”, a declarat şi Răzvan Dumitrescu.  

NCN va fi operată de Pagina Ciudatului SRL, în care acționari sunt Liviu Alexa, cu 95%, și Budean Adriana Liliana, cu 5%; postul de știri va avea 85% producție proprie, va emite 24 de ore, dintre care 13 vor fi difuzate reluări. NCN se va finanța din surse proprii sau credite, iar investiția va fi de peste 180.000 de euro.