Firma indoneziană de telecomunicaţii Bakrie Telecom a lansat celularul Hidayah, special pentru musulmani.
Musulmanii indonezieni care încearcă să găsească un echilibru între serviciu şi postul din luna sfântă a Ramadanului se pot bizui de-acum pe un tip special de telefoane celulare, care îi ajută să-şi respecte obiceiurile asociate credinţei lor. Gadgeturile „islamice“ sunt deosebit de populare în Indonezia, ţara cu cea mai numeroasă populaţie musulmană, mai ales în timpul Ramadanului.
În această perioadă, fervoarea religioasă atinge cote înalte, iar credincioşii musulmani trebuie să se abţină să mănânce şi să bea, să înjure sau să aibă activităţi sexuale, de la răsărit şi până la apus, notează Reuters. Telefonul Hidayah („călăuză divină“, în arabă) este un aparat produs în ediţie limitată, bicolor (alb-verde, culorile Islamului), capabil a reda chemarea „azan“, la rugăciune, de cinci ori pe zi, şi a reproduce sunetul tradiţionalei tobe „bedug“, care anunţă sfârşitul postului de peste zi. Celularul îi mai şi trezeşte pe musulmani cu muzică religioasă înainte de rugăciunea din zori, astfel încât să mai poată mânca o ultimă masă până la apus. „Călăuza divină“ are un succes nebun „La serviciu mai ratam din rugăciuni deoarece pierdeam noţiunea timpului, iar zgomotele oraşului acoperă sunetele scoase de bedug. Dar cu acest telefon nu mai ratez nimic“, declară Donny Meirawan, un muncitor în vârstă de 35 de ani. Acesta a adăugat că a cumpărat deja 19 celulare Hidayah, pe care le-a oferit colegilor şi prietenilor săi şi intenţionează să mai cumpere. Telefonul Hidayah are ca imagini de fundal Marea Moschee din Jakarta, o serie de scanări cu versete coranice, precum şi un „qiblah“, un indicator care arată direcţia spre Mecca, în Arabia Saudită.
Aparatul mai este prevăzut şi cu un program care permite utilizatorului descărcarea facilă de muzică sau fotografii „islamice“, a precizat Sharif Lukman, un oficial al companiei Bakrie Telecom, care a lansat produsul. Lukman a adăugat că utilizarea telefonului este extrem de facilă şi nu necesită cunoştinţe tehnice solide.
Un astfel de celular este şi foarte accesibil, vânzându-se cu numai 299.000 de rupii, adică aproape 32 de dolari. Dar succesul nebun al ofertei a determinat creşteri de preţ în unele magazine, de până la 380.000 de rupii. Musulmanii reprezintă aproximativ 85% din populaţia de 226 de milioane de oameni a Indoneziei, cei mai mulţi dintre aceştia fiind decişi să respecte Ramadanul.