Evenimentul Zilei > Social > TEATRUL, în DOLIU! A MURIT un IDOL pentru MILIOANE de oameni. Tragedia s-a întâmplat cu doar câteva ore înainte de ZIUA sa de NAȘTERE
TEATRUL, în DOLIU! A MURIT un IDOL pentru MILIOANE de oameni. Tragedia s-a întâmplat cu doar câteva ore înainte de ZIUA sa de NAȘTERE

TEATRUL, în DOLIU! A MURIT un IDOL pentru MILIOANE de oameni. Tragedia s-a întâmplat cu doar câteva ore înainte de ZIUA sa de NAȘTERE

Regizorul lituanian de teatru Eimuntas Nekrosius a murit marţi, cu o zi înainte de a împlini vârsta de 66 de ani, au anunţat membrii familiei sale, citaţi de AFP, informează Agerpres.

Venerat în ţara lui natală şi aflat permanent în turnee, Eimuntas Nekrosius era deosebit de apreciat în Polonia şi Italia, iar premiera spectacolului său "Othello" a avut loc la Bienala de la Veneţia din 2001.

Cu trei ani înainte, un alt spectacol al său, "Hamlet", cu starul rock lituanian Andrius Mamontovas în rolul principal, a fost elogiat la Festivalul de la Avignon.

 

Eimuntas Nekrosius şi-a finalizat studiile teatrale la Moscova în 1978. Douăzeci de ani mai târziu, a înfiinţat în Lituania o companie proprie, Meno Fortas. A efectuat numeroase turnee internaţionale, în special în Franţa, Rusia, Israel, Elveţia, Argentina, Austria şi Statele Unite.

"O întreagă epocă a teatrului lituanian s-a stins odată cu el", a declarat Oskaras Korsunovas, un alt mare regizor lituanian.

"Opera lui era foarte umană şi foarte profundă", a subliniat Vladas Bagdonas, unul dintre actorii săi preferaţi.

Regizorul Eimuntas Nekrosius a primit numeroase premii şi distincţii artistice atât în ţara lui natală, cât şi în străinătate.