Evenimentul Zilei > Actualitate > Țe-ai săturat de treburile casnice? Un studiu recent o să-ți schimbe total percepția despre aceste ”corvoade”
Țe-ai săturat de treburile casnice? Un studiu recent o să-ți schimbe total percepția despre aceste ”corvoade”

Țe-ai săturat de treburile casnice? Un studiu recent o să-ți schimbe total percepția despre aceste ”corvoade”

Pentru din ce în ce mai multe persoane, fiecare zi e o cursă contra-cronometru pentru a reuși să facă mai multe lucruri, Job, transport, cumpărături, copii. Timpul alocat curațeniei în case devine din ce în ce mai strâns, iar activități banale precum ștersul prafului sau spălatul vaselor ajung să fie percepute ca adevărate corvoade.

Un studiu recent, însă, scoate la iveală niște aspecte care pot transforma percepțiile.  Cercetătorii sunt de părere că sarcini precum ştersul prafului, frecatul podelelor şi spălatul geamurilor ar putea ajuta adulţii să se menţină sănătoşi până la bătrâneţe.

O echipă de cercetători din Singapore a declarat că activitatea fizică regulată „îmbunătăţeşte sănătatea fizică şi mentală, atenuează riscurile şi efectele bolilor cronice şi reduce căderile, imobilitatea, dependenţa şi mortalitatea în rândul adulţilor în vârstă”. Echipa a recrutat la întâmplare adulţi din oraşul Yishun din Singapore şi le-a cerut să efectueze teste ale funcţiilor cognitive, precum şi activităţi de evaluare a capacităţilor lor fizice, cum ar fi să se ridice de pe scaun cât mai repede posibil, potrivit The Guardian.

Participanţii au fost chestionaţi cu privire la nivelul lor de activitate fizică, inclusiv la cantitatea de muncă uşoară (cum ar fi ştergerea prafului) şi grea (cum ar fi frecarea podelei) pe care o făceau în casă, şi au fost evaluaţi în ceea ce priveşte riscul de a cădea, pe baza unor măsurători cum ar fi puterea de extensie a genunchiului.
Studiul, potrivit Aleph news, a implicat 249 de participanţi cu vârste cuprinse între 21 şi 64 de ani şi 240 de participanţi cu vârste cuprinse între 65 şi 90 de ani. Majoritatea celor care au declarat că efectuau un nivel ridicat de activităţi casnice grele sau uşoare erau femei.

Îmbunătățirea sănătății și a memoriei

După ce au luat în considerare factori precum vârsta, sexul şi cantitatea de activităţi casnice uşoare efectuate, echipa a constatat că scorurile cognitive şi de atenţie au fost cu 8% şi, respectiv, 14% mai mari pentru adulţii în vârstă care efectuau o cantitate mare de activităţi casnice grele, în medie 131 de minute pe săptămână.

Timpul petrecut de la poziţia şezând până la poziţia în picioare a fost mai mic în cazul adulţilor în vârstă care au raportat cantităţi mari de muncă grea în gospodărie, comparativ cu cantităţile mici, în timp ce aceştia au fost, de asemenea, evaluaţi ca având un risc mai mic de a suferi o cădere.

Echipa a constatat, de asemenea, că scorurile cognitive au fost cu 5% mai mari în cazul adulţilor în vârstă care au raportat niveluri ridicate de menaj uşor, în medie 902 minute pe săptămână, iar scorurile de memorie au fost mai mari, în comparaţie cu cei care au efectuat niveluri scăzute de astfel de sarcini, în medie 89 de minute pe săptămână.