Evenimentul Zilei > Actualitate > Tătaru face anunțul așteptat de toți românii. Când se redeschid terasele
Tătaru face anunțul așteptat de toți românii. Când se redeschid terasele

Tătaru face anunțul așteptat de toți românii. Când se redeschid terasele

Terasele vor fi deschise, începând de săptămâna viitoare, de la 1 iunie, însă doar cu condiția păstrării distanțării sociale. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunțat că urmează să fie aplicate noi măsuri de relaxare începând cu luna viitoare.

Într-o declarație pe care a făcut-o la un post de televiziune, Nelu Tătaru a precizat că deocamdată vor fi redeschise terasele, după ce va apărea și evaluarea primei perioade de 14 zile de relaxare. El a precizat că vor fi menținute regulile privind distanțarea socială și precauțiile privind accesul la locurile comune, precum toaletele.

„La sfârşitul acestei săptămâni vom avea şi evaluarea acestei prime perioade de 14 zile de relaxare şi vom putea spune şi măsurile de relaxare care vin după 1 iunie. Deocamdată putem spune destul de sigur că vom redeschide terasele. (…) Păstrăm aceeaşi distanţare socială, de un metru şi jumătate, şi precauţii pentru locurile comune, cum sunt toaletele. Pot fi mai multe măsuri, dar evaluarea o vom face la sfârşitul acestei săptămâni. Vor apărea ordine de ministru comune în care vom relata şi zonele care se vor deschide, dar vom avea şi acele măsuri care dau modul de desfăşurare şi funcţionare a acestor activităţi care vor fi relaxate”, a declarat ministrul Sănătăţii la B1TV.

Nelu Tătaru a adăugat că din 15 iunie ar putea fi redeschise și plajele, dacă lucrurile evoluează bine, astfel încât românii să se bucure de vacanța de vară în lunile iulie – august.

„Dacă lucrurile decurg normal, din 15 iunie ne gândim să deschidem şi plajele. Distanţarea fizică rămâne un principiu de bază, spaţiile comune, suprafeţele comune, igiena rămân principii de bază. Dacă respectăm aceste precauţii, ne putem permite în timp şi alte relaxări”, a precizat ministrul Sănătății, conform sursei citate.

Nelu Tătaru a mai precizat că în spațiile deschise, cum sunt terasele, nu este obligatorie măsurarea temperaturii clienților.

O nouă serie de măsuri de relaxare a fost anticipată și de Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, care a vorbit despre trendul descrescător al infectărilor cu noul coronavirus din aceste zile. Profesorul Rafila a precizat că aparent situația evoluează spre bine.

„Aparent stăm bine, pentru că cifrele din săptămâna precedentă au fost în scădere. Am ajuns de la 1.320 de cazuri, undeva în jur de 200 de cazuri. Dar de două zile înregistrăm valori puțin mai mari. E consecința activităților sociale mai intense începând cu data de 15 mai”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.