Imaginea lui Nicolae al II-lea a rămas ascunsă în ultimii 90 de ani sub o vopsea pe bază de apă, în partea de jos a pânzei folosite de artistul sovietic Vladislav Izmailovici, scrie LO News.

Descoperirea aparţine restauratorilor Academiei de Artă şi Industrie Stieglitz din Sankt-Petersburg, care a împrumutat portretul de la Muzeul Rus, în vederea restaurării, începând cu anul 2013. Operele recuperate ale celor doi artiști vor fi prezentate în Sankt Petersburg, la Muzeul de Arte Aplicate, pe 30 noiembrie 2016.

"Portretele cu două fețe, pictate de diferiți artiști sub diferite regimuri politice, reprezintă un fenomen unic, fără a exista vreo paralelă istorică", a declarat serviciul de presă al Academiei, pentru RBTH.

Istoria portretului "dublu" a început în 1896, când artistul Ilia Galkin, care a reprezentat familia regală de multe ori, a creat un portret mare şi ceremonial al Ţarului Nicolae al II-lea. Pictura a fost vernisată în anul încoronării monarhului.

După Revoluția din 1917, clădirea Scolii de Comerț, în care se aflase portretul în cauză, a fost transformată într-o școală normală, iar în 1924, după moartea lui Lenin, experții speculează că Vladislav Izmailovici a acoperit portretul Ţarului cu mai multe straturi de vopsea și apoi l-a ilustrat pe liderul revoluționar pe spate.

Lenin, stând în picioare pe un trotuar, a fost atârnat în același loc în sala de ședințe. Pictura atârna acolo de aproape un secol, până când administrația școlii a decis să trimită portretul, care a fost deteriorat în timpul erei sovietice, pentru restaurare.

"În partea de jos a pânzei, au fost descoperite numeroase găuri mici, probabil făcute de unele baionete din timpul Revoluției", a declarat serviciul de presă al Academiei. "Este de remarcat faptul că un examen cu raze X asupra pânzei a constatat că atât capul lui Lenin, cât şi cel al ţarului, se aflau aproape în aceeaşi poziţie".