Cheltuielile turistice din toată Europa au scăzut cu 68% în martie, de când blocajele au început să se răspândească pe continent, potrivit unei note recente a analiștilor UBS bazată pe datele de la Planet, firmă specializată în rambursarea TVA, notează Nick Corbishley pe site-ul WolfStream.com.

Firește, una dintre cele mai afectate este Italia, prima țară europeană afectată de virus și prima în care s-a instaurat blocarea completă, la 10 martie. În Peninsulă s-a înregistrat cea mai mare scădere a cheltuielilor turistice, în scădere cu 96%. Gradul de ocupare a hotelurilor în Italia a scăzut, de asemenea, la 4%, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată.

Rezervările la hotelurile din Spania, țară care a intrat în blocaj la aproximativ zece zile după Italia, au scăzut 61% în an în martie, până la 8,3 milioane, de asemenea cel mai mic număr înregistrat, potrivit Institutului Național de Statistică din Spania. În aprilie, este probabil ca numărul să fie mult mai aproape de zero, deoarece aproape toate hotelurile din Spania și alte spații de cazare temporare au fost închise începând cu 26 martie.

Guvernul spaniol intenționează să relaxeze treptat condițiile de blocare ale țării, printre cele mai grele din Europa, pe 10 mai, dar pentru industria turistică a țării e greu de crezut că mai există vreo speranță de revigorare rapidă. Ministrul Muncii din Spania, Yolanda Diaz, a declarat săptămâna aceasta că sectorul nu va reveni la normal cel puțin până  la sfârșitul anului.

Chiar dacă condițiile de blocare sunt ridicate treptat în Italia și Spania, multe restricții de distanțare socială vor rămâne în vigoare, inclusiv regulile care afectează călătoriile. Mai mult, clienții, încă temători că ar putea contracta virusul, nu vor mai avea prea mulți bani de cheltuit, având în vedere recesiunea economică profundă care amenință aproape toate economiile de pe  planetă.

„Teama de a călători va dura probabil mai mult decât pandemia în sine. Este dificil să ne așteptăm la o recuperare imediată a turismului, odată ce măsurile de blocare vor fi ridicate ”, a declarat Steven Trypsteen, economist la banca olandeză ING.

Impactul prăbuțieii turismului va fi probabil deosebit de brutal pentru economiile din sudul Europei, spune Nick Corbishley.

Toate depind enorm de turism. În Spania sectorul reprezintă 15% din PIB; în Italia este de 13%; în Portugalia este de 18%, iar în Grecia, de 21%. Călătoria și turismul asigură, de asemenea, 26% din locurile de muncă în Grecia.

Aceste cifre nu sunt îngrijorătoarenumai  la nivel la nivel macro. Când ne referim la nivelul local, ele devin cu adevărat catastrofale. Există multe regiuni, cum ar fi Insulele Canare din Spania, pentru care turismul reprezintă o treime sau mai multe din economia locală. În aceste regiuni din sudul Europei, există mii de orașe și sate care depind aproape în întregime de turism pentru locuri de muncă și venituri.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE