Evenimentul Zilei > Politica > Tăriceanu vrea din nou suspendarea lui Traian Băsescu. Referendumul, în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor
Tăriceanu vrea din nou suspendarea lui Traian Băsescu. Referendumul, în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor

Tăriceanu vrea din nou suspendarea lui Traian Băsescu. Referendumul, în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor

Preşedintele PLR şi şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, propune iniţierea procedurii de suspendare şi demitere a preşedintelui Traian Băsescu şi vrea ca referendumul să fie organizat în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit comunicatului de presă transmis de Tăriceanu, planul este ca suspendarea să fie decisă de către Parlament în jurul datei de 23 septembrie, iar referendumul de demitere să aibă loc în data de 2 noiembrie. "Coincidența datei primului tur al alegerilor prezidențiale cu Referendumul de demitere al Președintelui României va crea premise favorabile îndeplinirii cvorumului legal de 50%+1", spune şeful Senatului.

Tăriceanu îşi motivează intenţia de suspendare a preşedintelui spunând că aceasta vine ca urmare "a unor evenimente politice recente şi de notorietate", care s-ar fi constituit în "avertismente oficiale şi fără echivoc la adresa comportamentului anti-constituţional al Preşedintelui României.

Unul din evenimentele la care face referire Tăriceanu îl reprezintă "acțiunea directă, desfășurată sub egida instituției prezidențiale pe lângă Președintele Comisiei Europene", care, spune şeful Senatului, "constituie o  încercare de a înfrânge și de a anula decizia Guvernului privitoare la reprezentarea României în Comisia Europeană și, prin aceasta, o gravă încălcare a Constituției prin depășirea atribuțiilor Președintelui".

Al doilea motiv îl reprezintă susţinerea arătată de preşedintele Traian Băsescu faţă de scrisorile trmise de Vasile Blaga şi Klaus Iohannis la Bruxelles, prin care era contestată nominalizarea Corinei Creţu, pentru funcţia de comisar european din partea României.

"Prin susținerea publică și fără echivoc a scrisorilor adresate Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și Președintelui grupului PPE, Joseph Daul, de către președinții de partid, Vasile Blaga și Klaus Iohannis, Președintele României și-a abandonat rolul de mediator și s-a situat din nou pe o poziție profund partizană, în afara prevederilor consituționale", crede Tăriceanu.

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că nu îi este teamă de o nouă suspendare. "Intru în campanie şi nu o să le fie bine, în campanie am capacitate uriaşă de revitalizare", a spus şeful statului, la conferinţa pe care a susţinut-o la finalul summitului NATO.