Potrivit lui Tăriceanu, alegerile anticipate sunt necesare deoarece "fiecare zi în plus în care Cabinetul Cioloş se află la conducerea executivă a ţării înseamnă pierderi semnificative la toate nivelurile", iar învestirea mai rapidă a unui Guvern rezultat în urma alegerilor ar opri declinul actual.

"Din considerente de stabilitate politică, ALDE şi PSD au convenit să nu demită acest Guvern printr-o moţiune de cenzură şi să-l tolereze, în ciuda incompetenţei demonstrate de acesta în doar câteva luni. Fiecare zi în plus în care Cabinetul Cioloş se află la conducerea executivă a ţării înseamnă pierderi semnificative la toate nivelurile, mai cu seamă în plan economic. Învestirea cât mai rapidă a unui nou Guvern rezultat în urma alegerilor ar opri declinul actual", menţionează Tăriceanu, potrivit unui comunicat remis Agerpres.

Tăriceanu arată că viitorul Parlament va avea de rezolvat sarcini extrem de complexe, dintre care amendarea Constituţiei, a legii salarizării şi este imperios necesar ca viitorul Legislativ să se bucure de o legitimitate cât mai mare, bazată pe prezenţa masivă la vot a românilor.

"Dacă alegerile s-ar desfăşura la mijlocul lunii decembrie, aşa cum preconizează Guvernul, procedurile de validare şi înfiinţare a noului Parlament, la care se adaugă perioada necesară alcătuirii şi învestirii viitorului Guvern, s-ar finaliza în preajma sărbătorilor de iarnă sau în luna ianuarie, adică foarte târziu. Anul 2017 trebuie să ne găsească cu un Guvern nou, legitim", apreciază liderul ALDE.

Tăriceanu mai consideră că bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe anul 2017 vor trebui construite de viitorul Guvern şi adoptat de viitorul Parlament pentru punerea în operă a programelor politice câştigătoare în alegeri.

"Şi nu în acord cu propunerile unui Guvern nereprezentativ, incompetent, lipsit de credibilitate şi a cărui prestaţie s-a dovedit contraproductivă pentru România", susţine Tăriceanu.