Evenimentul Zilei > Actualitate > Tărăboi pe Legea Avortului. Feministă: O grămadă de femei au făcut avort şi sunt încântate de decizie
Tărăboi pe Legea Avortului. Feministă: O grămadă de femei au făcut avort şi sunt încântate de decizie

Tărăboi pe Legea Avortului. Feministă: O grămadă de femei au făcut avort şi sunt încântate de decizie

Deputatul PDL Marius Dugulescu şi-a pus în cap ONG-urile care se opun modificărilor Legii Avortului. Dezbaterea publică de astăzi, din Parlament, în urma căreia trebuia să se ajungă la un consens a taberelor pro şi contra consilierii înaintea unui avort s-a lăsat cu scandal: ONG-urile cer retragerea iniţiativei legislative, Duguleanu spune că merge mai departe.

“Astăzi este Ziua Intenaţională a Drepturilor pacientului. Unul dintre cele mai importante este dreptul la informare cu privire la toate consecinţele morale şi fizice ale unui act medical", a spart gheaţa Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România, unul dintre apărătorii iniţiativei legislative.

El a mai apreciat că avortul nu are valenţe terapeutice, decât dacă sănătatea femeii este pusă în pericol şi că există studii care arată o legătură directă între avort şi apariţia cancerului de col uterin. De aici şi până la un conflict deschis cu tabăra opusă, a ONG-urilor, n-a mai fost decât un pas.
Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale au exclus din start orice posibilitate de negociere. "Nu vrem amendarea proiectului, vrem retragerea lui. E nevoie de o dezbatere reală, cu studii de imact, sociale şi financiare", au tunat cei de la Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România.
Membrii societăţii civile s-au arătat jigniţi de faptul că, din 51 de semnatari ai proiectului, la dezbaterea de astăzi a fost prezent doar unul. "Restul au plecat acasă, dar eu sunt aici din respect pentru voi, pentru proiectul la care am lucrat doi ani de zile", s-a apărat deputatul PDL, Marius Dugulescu.

Pe la jumătatea dezbaterii, Dugulescu s-a arătat dispus să cedeze în faţa presiunilor celor din sală şi i-a întrebat pe nemulţumiţi dacă un pachet de broşuri dat fiecărei femei însărcinate ar fi o soluţie mai bună. “N-o mai trimitem la consilier, nu ne mai preocupăm de costuri", a încercat să fie ironic deputatul. La auzul propunerii, oamenii au sărit ca arşi. “Multe dintre femeile din România nici nu ştiu să citească, sunt analfabete", i s-a atras atenţia.

Disputa a atins apogeul exact la final. Supăraţi că nu apucaseră să spună mai nimic, unii dintre participanţi au început să arunce cu vorbe către cealaltă tabără. O susţinătoare a ideii de consiliere psihologică a scos un cu afiş cu poza unui avorton, în timp ce feministele au continuat să-şi strige drepturile.