Evenimentul Zilei > Actualitate > Tancurile rusești ar ajunge la Varșovia în 4 zile. Panică în Polonia
Tancurile rusești ar ajunge la Varșovia în 4 zile. Panică în Polonia

Tancurile rusești ar ajunge la Varșovia în 4 zile. Panică în Polonia

O simulare militară secretă, ajunsă în presă, a înspăimântat Polonia. Conform rezultatelor, clasificate teoretic drept secrete, polonezii n-ar fi în stare să se opună unei invazii rusești. Chiar dacă ar beneficia de sprijinul NATO.

Tancurile rusești ar ajunge la Varșovia în 4 zile. În Polonia, o simulare militară a unei invazii rusești s-a transformat într-un scandal uriaș. Și nu numai pentru că informațiile secrete au ajuns în presă. Rezultatele simulării sunt înfricoșătoare- armata poloneză n-ar fi capabilă să se opună invadatorilor.

Tancurile rusești ar ajunge la Varșovia în 4 zile

Operațiunea s-a numit Zima 2020, („iarna 2020”). A fost derulată în Polonia în urmă cu câteva săptămâni. Descoperirile sale, clasificate teoretic drept secret de apărare, au apărut la începutul lunii februarie pe mai multe site-uri de știri.


Există fantome, dar nu sunt ce credem noi… Mărturiile șocante ale unui exorcist


Acest scenariu ipotetic i-a băgat în sperieți pe cei 38 de milioane de polonezi. Istoria i-a învățat că au motive să se teamă de Rusia.
Site-ul Interia dă toate detaliile simulării. În scenariul Zima 2020. armata poloneză își mobilizează toți cei 140.000 de soldați. Se solicită sprijinul NATO. Mai mult, polonezii folosesc un nou sistem antiaerian fabricat de americani (sistem care nu este încî implementat deocamdată în Polonia).
În ciuda acestei mobilizări, simularea arată că polonezii suferă pierderi umane colosale pe linia frontului. Porturile lor sunt cucerite sau blocate de ruși. În zorii celei de a cincea zile, tancurile rusești sunt la porțile Varșoviei.

Tancurile rusești ar ajunge la Varșovia în 4 zile. Cum au ajuns informațiile secrete în presă?

Ministerul polonez al Apărării a refuzat să comenteze informațiile. Nici nu le-a negat. Desigur, scenariul e doar o ficțiune. E greu de imaginat că Rusia va invada mâine Polonia. Tutuși, teama rămâne. Există precedente. mai mult, enclava rusă din Kaliningrad se află la numai 350 km de Varșovia. Polonezii au, la est, graniță cu Belarusul, iar această țară are un parteneriat militar cu Rusia .


Va declanșa Putin o criză nucleară? Undă de șoc în întreaga lume


Și armata lui Vladimir Putin face asemenea simulări. Și exerciții militare cu zeci de mii, chiar sute de mii de soldați mobilizați la granița de vest a Rusiei, în apropierea statelor baltice, deci nu departe de Polonia. Moscova prezintă aceste exerciții ca fiind de natură pur defensivă. Văzute din Polonia, demonstrațiile de forță sunt, însă, îngrijorătoare.

Ideea că această scurgerea de informații confidențiale ar putea fi o manipulare e o ipoteză interesantă, scrie presa franceză.
„Scurgerea poate avea două origini. În primul rând, guvernul conservator la putere în Polonia. Acesta ar putea avea de câștigat indirect, deoarece încearcă de câțiva ani să asigure înființarea unei baze militare americane permanente în Polonia. Aproximativ 4.000 de soldați americani sunt deja staționați în țară. Donald Trump, pe când era încă la Casa Albă, promisese mai multe. Ce va hotărâ Joe Biden? Subiectul îngrijorează Varșovia. E posibil așadar ca Polonia să se prezinte vulnerabilă pentru a obține protecția dorită”.
A doua posibilitate e ca NATO să fie la originea scurgerilor de informații. În Europa, mai multe voci critică organizația militară transatlantică, inclusiv Emmanuel Macron, care a vorbit despre „moartea cerebrală”. Prin urmare, NATO are tot interesul să-și apere relevanța. Mai mult, poate folosi această simulare ca argument pentru a obține mai multe resurse, notează francetvinfo.fr. 

Chinezii „fabrică” un om nou. Înspăimântătoare experimente genetice