Aceste echipamente sunt pentru militarii americani din cadrul NATO, care staţionează prin rotaţie continuă pe teritoriul ţărilor baltice, relatează Agerpres.

Autorităţile de la Tallinn atribuie această necesitate de consolidare militară 'comportamentului agresiv şi imprevizibil al Rusiei'.

La sfârşitul lunii septembrie, 12 avioane de atac la sol A-10 au fost desfăşurate la baza aeriană Amari din Estonia.

'Garnitura conţine în total 40 de echipamente militare, între care patru tancuri M1A2
Abrams, zece vehicule de luptă pentru infanterie de tip Bradley şi trei dispozitive de artilerie autopropulsată Paladin', conform agenţiei de presă RIA Novosti.

Tancurile şi tunurile sunt destinate soldaţilor din Divizia 3 de infanterie a SUA. Aceştia vor înlocui militari americani în cadrul procesului de rotaţie a trupelor, preconizat să aibă loc până la 3 noiembrie.

Alte două vehicule blindate de deminare şi tehnică de sprijin sunt aşteptate să sosească în Estonia săptămâna viitoare.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, susţine că orice planuri de a aduce infrastructura militară a Alianţei Nord-Atlantice mai aproape de graniţele Federaţiei Ruse vor atrage o reacţie de represalii din partea Moscovei.

Estonia îşi anunţase în august intenţia de a se izola printr-un gard de Rusia 'agresivă'. În aces sens, aproximativ două treimi din frontiera terestră cu Federaţia Rusă vor fi echipate cu un gard înalt de 2,5 metri, conform presei locale.

Sârma ghimpată ar urma să fie instalată în partea superioară a acestui gard, care se va întinde pe o lungime de 108 km. Lucrările de consolidare tehnică a frontierei dintre Estonia şi Rusia sunt preconizate să înceapă în 2018, iar costurile acestui proiect se ridică la 71 de milioane de euro.

Ţările baltice şi-au exprimat în repetate rânduri temerile faţă de o eventuală ameninţare rusă, după agravarea situaţiei din Ucraina.