Conform popularmechanics.com, sovieticii învăţaseră multe din lecţia predată de istorie invadatorilor nazişti, ale căror celebre tancuri Panzer au avut multe probleme din cauza terenurilor mocirloase din Al Doilea Război Mondial. Când te afli în luptă, nu este tocmai ideal să te împotmoleşti în nămol…

Pornind de la exemplul oferit de inamici şi dorind să evite astfel de probleme, mai-marii Armatei Roşii s-au gândit să monteze pe tancuri un sistem de propulsie care să garanteze coloşilor de metal că nu vor rămâne blocaţi în nicio circumstanţă, indiferent de capriciile vremii şi mai ales în sezonul ploios.

Totuşi, sistemul nu a fost niciodată operațional, mai ales din cauza dificultăţii pe care o presupunea controlul vitezei şi al direcţiei în momentul în care se activa energia rachetelor. Cam greu pentru un tanchist sovietic să tragă din mişcare la o viteză şi pe o direcţie pe care nu le putea controla pe deplin…

Apoi a fost veşnica problemă a Uniunii Sovietice… Banii! Costurile erau prea ridicate pentru Armata Roşie care nu-şi putea să finanţeze un astfel de sistem la scară largă. Nu în ultimul rând, sistemul era foarte vulnerabil în faţa focului inamic. Era suficient ca „tancul-rachetă” să fie lovit în părţile laterale pentru a provoca ieşirea din luptă şi chiar moartea echipajului.

Conform imaginilor, ruşii instalaseră sistemul inovativ pe ceea ce pare a fi fost tancurile T-55, care cântăreau aproximativ 40 tone.