Biserica Ortodoxă Română nu poate accepta împărtășirea cu pahar și linguriță de unică folosință, nici în vremuri de pandemie. Decizia Sinodului BOR a fost comunicată tuturor parohiilor ortodoxe din România și se aplică în tocmai.

”Întrucât, în vremuri de pandemie, autoritățile sanitare propun Bisericii noi forme de împărtășire euharistică – pahar și linguriță de unică folosință, credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie li se va explica faptul că potrivit hotărârii Sfântului Sinod al BOR, Biserica noastră nu poate accepta aceste propuneri nici în vremuri de pandemie.

Prin urmare, în timpul Sfintei Liturghii nu se mai practică împărtășirea comună (în grup) a credincioșilor, până la data de 1 iunie 2020. În această perioadă, vor fi consultate celelalte Bisericii Ortodoxe privind modalitatea de împărtășire comună a credincioșilor în cadrul Sfintei Liturghii, pe durata pandemiei”, se arată într-un document semnat de patriarhul BOR, Daniel.

În cazul în care este nevoie urgentă de împărtășanie, atunci când un creștin ortodox se află în situație critică, preotul are dezlegare a a împărtăși individual, ”în alt moment al zilei, după Spovedania individuală în biserică … De asemenea credincioșii bolnavi pot fi împărtășiți individual, la domiciliu sau la spital, ca și până acum, respectând toate regulile în vigoare”, se mai arată în document.