O grupă de jandarmi din cadrul Direcției Generale însoțește mașina pentru a  păzi lucrările ce vor pleca spre București, joi dimineață. Operele au fost împrumutate din 2006, cu mențiunea că trebuiau expuse în permanență. Cum câteva din ele au fost retrase de pe simeze, MNAR a decis în decembrie 2017 rezilierea contractului și a cerut restituirea întregului lot împrumutat.

Mai mult, în martie, MNAR a chemat în judecată, la Tribunalul București, reprezentanții Muzeului de Artă Timișoara (MART), în vederea restituirii celor 27 de picturi realizate de cel mai celebru pictor bănățean. ”Acțiunea în instanță rămâne valabilă până vedem tablourile aici, apoi o vom retrage”, a declarat pentru EVZ directorul MNAR, Liviu Constantinescu.

În aceeași lună o comisie a MNAR a inspectat lucrările de la Timișoara și a constatat anumite probleme.  ”Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a constatat că din cele 27 de lucrări împrumutate sunt expuse un număr de 23 de lucrări, iar 4 lipsesc din expunere, neputând fi vizualizate de reprezentanții muzeului nostru. Cele 23 de lucrări expuse au fost verificate din punct de vedere al stării de conservare și s-a reținut că există modificări ale stării de conservare la unele tablouri. De asemenea, s-a constatat că sălile de expunere nu au aparatura funcțională necesară pentru verificarea temperaturii și umidității. Toate aceste constatări au fost consemnate într-un Proces Verbal care a fost semnat de toate părțile după care a fost înregistrat la Muzeul de Artă Timișoara. (…) Situația la zi a fost transmisă, spre informare, domnului Alexandru Pugna, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale și domnului Călin Dobra, Președintele Consiliului Județean Timiș”, mai transmit reprezentanții MNAR. (Foto: Adrian Pîclișan)