Socialiştii câştigă alegerile din Spania, chiar dacă nu obţin majoritatea fotoliilor, popularii PP avansează, în timp ce extrema dreaptă VOX zboară pur şi simplu devenind al treilea partid spaniol. Este ceea ce reiese din primele rezultate după închiderea urnelor.

Socialiştii premierului Pedro Sanchez ar avea 120 de locuri cu 28%, puţin faţă de 176 necesare pentru majoritatea absolută dar în scădere faţă de 123 cât avea acum.

Urmează Partidul Popular cu 88 locuri, în creştere faţă de 66 cât numără acum, 20%.

Boomul ultra dreptei reprezentată de VOX care care va avea 52 de locuri în Parlament faţă de 24 până acum.

În mare regres partidul de centru Ciudadanos, care obţine 10 locuri faţă de 57 cât avea înainte. În descreştere este şi Podemos care se va mulţumi cu doar 35 de locuri faţă de 42 câte avea în vechiul Parlament.

Din partea conservatorilor şi suveraniştilor italieni, cea care exultă este Giorgia Meloni, şefa partidului Fratelli d’Italia şi declară: „La alegerile spaniole mare afirmare a VOX, aliatul Fratelli d’Italia în grupul Concervatorii europeni. În privinţa suveranităţii şi unităţii naţionale nu se fac compromisuri. În Spania ca şi în Italia, coerenţa răsplătşte„, potrivit celor relatate de Libero.