Sute de clădiri stau să se prăbuşească

Sute de clădiri stau să se prăbuşească

Timişorenii care circulă frecvent pe jos, mai ales prin centrul vechi al oraşului, se expun zilnic riscului de a se trezi cu o bucată de zidărie în cap.

Asta pentru că 120 de clădiri din oraş sunt pe punctul de a se prăbuşi din cauza structurii de rezistenţă veche de peste 100 de ani. Potrivit reprezentanţ ilor Prefecturii Timiş, aproape 600 de imobile ar trebui să aibă bulină roşie, fiind clădiri cu risc seismic ridicat.

„Primăria ar trebui să se ocupe“

„Noi am inventariat aceste clădiri şi am trimis lista celor de la consiliul judeţean, care ar fi trebuit să o înainteze Inspectoratului de Stat în Construcţii, în vederea efectuării unor expertize tehnice. A trecut mai bine de un an şi încă nu am primit niciun răspuns“, susţine Flavius Boncea, purtător de cuvânt al Primăriei Timişoara.

Pe de altă parte, sunt voci care acuză municipalitatea că nu s-a implicat deloc în această problemă. „Deşi s-a făcut un scenariu privind efectele unui cutremur, primăria nu se implică. Or, de treaba asta, de evidenţierea clădirilor cu risc seismic, de consolidarea lor sau măcar de marcarea lor, primăria ar trebui să se preocupe. În fiecare an clădirile se degradează“, consideră Cornel Furdui, fostul şef al Inspecţiei în Construcţii.

De altfel, de la Revoluţie până în prezent, nu s-au găsit niciodată fondurile necesare lucră rilor de consolidare. Apoi, mare parte dintre aceste clădiri au intrat în proprietatea foştilor chiriaşi, care susţin că nu au bani să-şi consolideze imobilele. Şi nu în ultimul rând, rezistenţa acestor imobile vechi este şubrezită şi de faptul că maşinile de mare tonaj trebuie să circule prin oraş deoarece nu există o şosea de centură a Timişoarei.

Ne puteți urmări și pe Google News