Comisia Europeană i-a primit pe organizatorii inițiativei cetățenești europene intitulată „Minority SafePack”, care a atins pragul unui milion de semnături, obținând astfel validarea din partea Comisiei.

Această inițiativă, puternic susținută de guvernul de la Budapesta și de regiunea germanofonă italiană Bolzano, numită și Tirolul de Sud, cere „mai multă protecție pentru minoritățile lingvistice” din statele membre ale UE.

Această inițiativă invită Uniunea Europeană să „îmbunătățească protecția persoanelor aparținând minorităților naționale și lingvistice și să consolideze diversitatea culturală și lingvistică în Uniune.

Comisarii Vera Jourová, vicepreședinte responsabil pentru valori și transparență, și Mariya Gabriel, responsabilă pentru cercetare, inovație, cultură, educație și tineret, i-au primit pe organizatorii inițiativei la Bruxelles.

Dacă această petiție a fost larg răspândită în toate asociațiile care promovează limbi regionale, organizatorii au fost puternic susținuți de guvernul maghiar al lui Viktor Orban și de regiunea autonomă germano-italiană din Tirolul de Sud.

Acest sprijin se regăsește în distribuția națională a semnatarilor. Peste jumătate de milion de semnături au fost colectate în Ungaria, scrie Ouest-France.

Peste 250.000 de persoane au susținut această inițiativă și în România, unde se află o puternică minoritate lingvistică maghiară.

Minoritate care, nu se știe pe ce bază și în ce sens, îi reproșează regulat guvernului de la București că nu susține destul folosirea limbii „lor” maghiare.

O critică care se regăsește și în rândurile minorității maghiare din Slovacia: 63.000 de persoane au susținut jalba către Bruxelles. 78.000 de persoane în Tirolul de Sud dar numai 7300 de persoane în Franța.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE