Federația Națională a Sindicatelor Portuare (FNSP), afiliată Blocului Național Sindical, organizează joi timp de trei ore şi jumătate un miting de protest fata sediului Primăriei și Prefecturii Constanța. “Membrii Federatiei Naționale a Sindicatelor Portuare protestează împotriva politicii Guvernului României care nu și-a respectat angajamentele asumate privind modificarea legislației muncii și împotriva intenției acestuia de a scoate Portul Constanța de sub autoritatea statului și a-l trece în subordinea autorității locale Constanța” anunţă portuarii.

BNS, cu zeci de sindicate, se alătură protestului  

Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare reia astfel protestele desfăşurate în primele trei zile ale săptămânii trecute în faţa sediului Administraţiei Portului, întrerupte din cauza alegerilor europarlamentare. FNSP reuneşte 26 de sindicate ale lucrătorilor din porturile comerciale româneşti şi din serviciile conexe acestora, fiind singura organizaţie ce deţine statut de reprezentativitate într-un sector cu peste 40.000 de salariaţi. Pentru că se impotriveşte transferului pachetului de 13% din acțiunile portului de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Constanța, “F.N.S.P, afiliată Blocului Național Sindical, protestează și solicită desființarea Republicii Mazăre”.

Agenţii economici din portul Constanţa, solidari cu protestul sindicaliştilor 

Deşi în ultima săptămâna primarul Constanţei, Radu Mazăre, s-a lăudat că mai mulţi agenţi economici din port i s-au alăturat, organizaţia patronală “Operatorul Portuar”, îl contrazice. Organizaţia agenţilor economici, numiţi de primar “milionarii din port”, a anunţat astăzi că, în unanimitate,”îşi manifestă în continuare solidaritatea privind acțiunile viitoare de protest organizate de către Federația Națională a Sindicatelor Portuare cu sprijinul Blocului Național Sindical (B.N.S.) și susține astfel mitingul de protest pentru a se opune ca municipalitatea să primească un nou pachet de acțiuni în port și care ar genera pierderea controlului statului asupra acestuia”.

Constănţenii răspândesc pe facebook mesaje de chemare la protest

Pentru prima dată de la începerea protestelor din port, sindicaliştii încep să fie spijiniţi şi de localnici. Pe reţelele de socializare au apărut mesaje de solidarizare prin care constănţenii se invită la manifestaţia de joi pentru a protesta împotriva “ilegalităţilor” comise de administraţia Mazăre. Potrivit liderului Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlacu, mai multe sindicate din ţară, din domeniul transporturilor, membre BNS, “şi-au anunţat prezenţa la cel mai mare protest din Constanţa”.