Control la ministerul condus de Claudiu Năsui! Există suspiciuni de fraudă la sistemul informatic prin care Ministerul Economiei a oferit finanţare investitorilor. Este vprba de aplicarea măsurii 3  “Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor”, aprobată în 2020.

Premierul Cîțu: „În mandatul meu, banul public este folosit eficient și transparent”

Premierul Florin Cîţu a anunţat că trimite Corpul de control la Ministerul Economiei, potrivit Antena 3. Motivul sunt suspiciunile de fraudă la sistemul informatic prin care instituţia a oferit finanţare investitorilor.

Premierul a anunțat, vineri, că vrea să se asigure că “banii pentru IMM-uri ajung la firmele care au cea mai mare nevoie”.

“După o discuție cu ministrul Economiei, despre Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri), am decis că este imperios să se facă o investigație de către Corpul de Control al Prim-Ministrului. Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite. În mandatul meu, banul public este folosit eficient și transparent”, a scris premierul, vineri, pe Facebook.

Control la ministerul lui Claudiu Năsui! Ministrul avea cont personal de administrator pe platformă

Ministrul URS Claudiu Năsui avea cont personal de administrator pe platforma prin care micii investitori puteau obţine granturi nerambursabile. Este vorba despre sume de până la 200.000 de euro, arată o anchetă Hotnews. Jurnaliștii Hotnews spun că ar fi fost viciat procesul de depunere a proiectelor. De asemenea, ar fi fost influențat modul în care arată listele.

Ministrul a declarat presei că a cerut o anchetă după ce a descoperit că, în afară de administratori, şi alte persoane ar fi avut acces la datele de pe platforma de înscriere. Acesta va discuta cu STS și va cere un audit al platformei.

Măsura 3 – “Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor” – face parte din schema de ajutor de stat instituită prin OUG nr. 130 din 31/07/2020. Conform procedurii de implementare, admiterea la finanțare se face în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut la evaluarea planurilor de investiții online. Ajutoarele acordate prin acest program sunt consistente, oferind aplicanților selectați sume cuprinse între 50.000-200.000 euro.