Evenimentul Zilei > Social > SUSPANS cu GEORGE ARION. Forma apei
SUSPANS cu GEORGE ARION. Forma apei

SUSPANS cu GEORGE ARION. Forma apei

Popularul scriitor italian Andreea Camilleri, alintat „Bătrânul”, este nu numai un extraordinar creator de ficțiuni cu suspans, dar și un minunat povestitor, care a citit mult, învățând la școala marilor maeștri ai literaturii.

Parcurgându-i romanele ești cucerit de talentul lui remarcabil, care înseamnă, printre altele, conturarea unor personaje memorabile, oricât de pasageră le-ar fi trecerea prin scenă. Dialogurile sprințare, folosirea meșteșugită a limbajului prețios, dar și a regionalismelor, sau a cuvintelor din argou, inepuizabila capacitate de a istorisi întâmplări comice și ironia șfichiuitoare contribuie la definirea unui stil inconfundabil și fermecător.

În Forma Apei, primul său roman care îl are ca protagonist pe comisarul Salvo Montalbano, narațiunea se comportă ca și apa turnată în diverse recipiente: capătă noi și noi forme, din ce în ce mai spectaculoase, pe măsură ce cuvintele se înșiruie unele după altele.

Fiecare secvență adaugă noi detalii, schimbă perspective, îndreaptă atenția asupra altor eroi. La început, avem parte de un caz de o limpezime de cleștar. Într-un loc rău famat din Sicilia, colindat de către drogați, proxeneți, femei ușoare, este descoperit cadavrul unui stâlp al societății: inginerul Silvio Luparello. Infarct în timpul consumării unui act sexual cu o prostituată – iată prima concluzie a celor care dau peste cadavru.

Dar proza Bătrânului se metamorfozează pe măsură ce, la ancheta întreprinsă de sagacele comisar, se adună noi probe. Iar ceea ce, la început, era o întâmplare banală, devine o succesiune de fapte năucitoare care au legătură cu un șantaj profitabil pentru o ascensiune în lumea politicii, cu Mafia, cu destrăbălarea din așa zisele familii onorabile, cu multe alte tare ale existenței pe această insulă. Iar Montalbano descâlcește ițele tenebroasei afaceri cu surâsul pe buze, dar cu sufletul răscolit de mizeria umană pe care trebuie s-o cunoască în meseria sa. Acest melanj dintre umor și o viziune amară asupra vieții îl plasează printre cei mai simpatici și îndrăgiți detectivi din literatura polițistă de pretutindeni.