Evenimentul Zilei > Politica > Surse: Moscheea de la Bucureşti va fi construită
Surse: Moscheea de la Bucureşti va fi construită

Surse: Moscheea de la Bucureşti va fi construită

Moscheea de la Bucureşti va fi construită, ea oferă mai multe garanţii de securitate, susţin surse din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, citate de Agerpres.

"Nu respingem ideea unei moschei la Bucureşti pentru că oferă mai multe garanţii de securitate. (…) Momentul este prost din cauza contextului privind imigranţii şi terorismul", au afirmat sursele citate.

Potrivit acestora, în 2004 fostul premier turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut omologului său român de la acea dată Adrian Năstase un teren pentru construirea unei moschei. Năstase a fost de acord, însă i-a cerut la schimb un teren pentru construirea unei biserici la Istanbul, menţionează sursele citate. "Biserica Ortodoxă Română nu a primit foarte bine ideea unei biserici româneşti la Istanbul şi a propus construirea unui lăcaş mai mic, de genul unei capele sau al unui centru de pelerinaj", au arătat sursele citate. După acest moment, autorităţile turce şi-au dat acordul pentru construirea unei biserici şi au identificat şase terenuri necentrale în Istanbul pentru ridicarea ei, însă autorităţile române nu au ales locul.

 

Sursele citate reamintesc că, în 2011, fostul preşedinte Traian Băsescu s-a întâlnit cu Erdogan şi şi-a dat acordul cu privire la construirea moscheii la Bucureşti, iar în 2015 fostul guvern, condus de Victor Ponta, a adoptat hotărârea prin care a fost alocat un teren în zona Romexpo pentru construirea moscheii. "Băsescu ştia foarte bine ce înseamnă un angajament în numele statului", au afirmat sursele din Administraţia Prezidenţială.

Recent, pe 23 martie, în contextul vizitei pe care Klaus Iohannis a efectuat-o în Turcia, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că ridicarea unei moschei la Bucureşti ar fi "expresia cea mai frumoasă a dialogului şi a solidarităţii dintre cele două ţări".

"Vocile contra se pot auzi în orice ţară. (…) În momentul de faţă, colegii noştri lucrează pentru a obţine autorizaţiile. Avem şi un proiect definitivat, dar în momentul de faţă vrem să-l dezvoltăm", a spus Erdogan.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a confirmat că se lucrează la documentaţia pentru obţinerea autorizaţiilor necesare. "S-a ajuns în faza solicitării autorizaţiei de construcţie. Chestiunea e de competenţa primăriei", a spus Iohannis.