Evenimentul Zilei > EVZ Special > Surpriză totală. Ce se întâmplă cu ora de vară. Se anulează decizia!
Surpriză totală. Ce se întâmplă cu ora de vară. Se anulează decizia!

Surpriză totală. Ce se întâmplă cu ora de vară. Se anulează decizia!

Jean-Claude Juncker nu mai poate fi luat în serios. Președintele Comisiei Europene a ieșit anul trecut și a promis că primăvara anului 2019 va fi ultima dată când întreaga Europă va trebui să își modifice ceasurile pentru schimbarea orară bi-anuală. Iată că cel puțin și în 2020 vom avea ora de vara și de iarnă.

Acum, mai multe țări vor decide dacă schimbarea se va face din 2021. Mai multe capitale europene s-au plâns că oferta lui Juncker a fost prea rapidă, fără o evaluare a impactului adecvat.

Pentru mulți europeni, schimbarea semestrială a ceasului este o iritare în primăvară, când înseamnă o noapte mai scurtă, iar binecuvântarea vine abia în sezonul de iarnă atunci când înseamnă o oră suplimentară de stat în pat. Dar pentru alții – în special în Germania, unde opoziția este iritată – este un comutator inutil care perturbă somnul, și face străzile mai periculoase.

De asemenea, astfel de schimbări prezintă și o provocare administrativă: personalul gigantului feroviar din Germania, Deutsche Bahn, va petrece weekendul schimbând 120.000 de ceasuri în mii de stații din toată țara. Cu o incertitudine persistentă, Finlanda – care deține în prezent președinția Consiliului UE  – sprijină casarea schimbării de timp și speră ca țările, din decembrie, să se angajeze la masa dicuțiilor și să ia o decizie în 2021, scrie politico.eu.