Evenimentul Zilei > Social > SURPRIZĂ de PROPORȚII la Stockholm. Cine a câștigat anul acesta Premiul Nobel pentru Literatură
SURPRIZĂ de PROPORȚII la Stockholm. Cine a câștigat anul acesta Premiul Nobel pentru Literatură

SURPRIZĂ de PROPORȚII la Stockholm. Cine a câștigat anul acesta Premiul Nobel pentru Literatură

Scriitorul britanic Kazuo Ishigur, născut în Japonia, a fost desemnat de Comitetul Nobel de la Stockholm câştigătorul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an.

Până în 2017 au fost acordate au fost acordate 109 Premii Nobel pentru Literatură, iar dintre scriitorii premiaţi, 14 au fost femei. În patru ani, Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat ex aequo (doi laureaţi la aceeaşi ediţie).

Cel mai tânăr laureat (41 de ani) a fost scriitorul britanic Rudyard Kipling (autorul romanului "Cartea junglei") recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1907.  Premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit, luni, cercetătorilor americani Jeffrey C. Hall, Michael Roshbash şi Michael W. Young, pentru contribuţia acestora la studiul mecanismului "ceasului biologic".

Marţi au fost anunţaţi câştigătorii premiului Nobel pentru Fizică 2017: Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip. S. Thorne, pentru contribuţiile aduse la studiul undelor gravitaţionale.

Comitetul Nobel a anunţat câştigătorii Premiului Nobel pentru Chimie: Jacques Dubochet (Elveţia), Joachim Frank (USA) şi Richard Henderson (Marea Britanie) pentru punerea la punct a cryo-microscopiei electronice, o metodă revoluţionară de observare a moleculelor, scrie Mediafax. 

Câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace va fi anunţat vineri. Premiul Nobel pentru Economie va fi anunţat luni, 9 octombrie.

Primele premii Nobel au fost decernate în anul 1901, la scurt timp după moartea creatorului lor, Alfred Nobel (1833-1896).
Recompensa financiară pentru fiecare categorie de premii Nobel din 2017 va fi de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), cu 1 milion de coronae mai mult decât la ediţia de anul trecut.

Decernarea premiilor Nobel va avea loc, conform tradiţiei, în cadrul unui banchet ţinut la data de 10 decembrie, data încetării din viaţă a lui Alfred Nobel.

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: