Super-pilula care te scapa de fumat

Super-pilula care te scapa de fumat

Produsul Champix, lansat ieri de Ziua Internationala Antifumat, scade satisfactia data de tigari si dorinta de a fuma.

Unul dintre cele mai noi medicamente contra fumatului, Champix, a fost lansat ieri si in Romania, cu ocazia Zilei Internationale Antifumat. Produsul se gaseste in toate farmaciile, se elibereaza cu reteta, iar un tratament complet, de trei luni, costa peste 500 de lei.

Medicii spun ca este cel mai eficient medicament pentru fumatorii care vor sa se lase de tigari, dar previn ca numai 44% dintre cei care il folosesc renunta la fumat.

Cu toate ca nu are efecte secundare majore, producatorii ii avertizeaza pe fumatori sa nu se astepte la minuni: el nu elimina si crizele de sevraj. In Romania, peste 30% din populatia activa fumeaza si mai mult de 33.000 de romani mor, in fiecare an, din cauza tigarilor, arata statisticile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Eficient, in 44% dintre cazuri

Administrat zilnic timp de 12 saptamani, Champix da rezultate in 44a dintre cazuri, sustin producatorii. „Champix este un medicament nou si unic, cu mai multe avantaje: diminueaza dorinta de fumat si amelioreaza simptomele generate de lipsa nicotinei”, explica doctorul pneumolog Florin Mihaltan, de la Institutul „Marius Nasta”. Mai mult, daca pacientul fumeaza o tigara in timpul tratamentului, medicamentul scade satisfactia pe care ar simti-o in mod normal. Cei care urmeaza tratamentul pot renunta la tigari treptat in prima saptamana.

Medicamentul poate provoca greata

Specialistii avertizeaza ca pot exista anumite fenomene de sevraj in timpul tratamentului. „Medicamentul nu are efecte adverse, doar o senzatie de greata este posibil sa apara. Insa, pacientul, ca orice alta persoana care se lasa de fumat, se poate plange de transpiratii excesive, tremur, tulburari depresive etc.”, sugereaza Radu Vasilescu, directorul medical al Pfizer Romania, producatorul medicamentului.

Deoarece nu au fost inca realizate studii pe adolescenti, medicamentul poate fi administrat numai persoanelor de peste 18 ani. O cutie de Champix costa 170 de lei si se poate elibera numai pe baza de reteta obtinuta doar de la medicii din centrele antifumat din tara. O lista completa a medicilor instruiti special se gaseste pe site-ul Societatii de Pneumologie (www.spr.ro).