UPDATE 22.40
Discuţii în trei înainte de summit
Înaintea începerii discuţiilor, a avut loc o întălnire între Sarkozy, Merkel şi  premierul britanic David Cameron, informează BBC News, însă fără niciun rezultat, Cameron declarând că va respinge orice măsură care ar putea afecta interesele Regatului.
Potrivit unor surse apropiate primului ministru britanic, negocierile vor fi unele extrem de dificile.”Este important să asigurăm stabilitatea zonei euro, căci ea este bună şi pentru Marea Britanie, însă trebuie să ţinem cont şi de interesele ţării”, a declarat David Cameron înainte de începerea discuţiilor. 
UPDATE 21.00
Merkel, declaraţie înainte de summit: CE şi Curtea Europeană de Justiţie vor avea mai multe responsabilităţi
Liderii europeni trebuie să găsească mijloacele prin care să-i redea monedei europene credibilitatea “parţial pierdută”. Afirmaţia îi aparţine cancelarului german Angela Merkel.

“Euro şi-a pierdut din credibilitate, care trebuie restabilită şi pentru acest lucru avem nevoie de mai multe angajamente în domeniul bugetar”, a declarat oficialul european la sosirea la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European.

Aceasta a afirmat că vor avea mai multe responsabilităţi în controlul bugetelor statelor care fac parte din Uniunea Monetară atât Comisia Europeană cât şi Curtea Europeană de Justiţie, totul pentru a fi siguri că acestea respectă pactul european de stabilitate care limitează deficitul public şi datoria.

Merkel nu a putut spune cu exactitate dacă la summitul care a început în această seara se va ajunge la un acord privind o modificare a Tratatului care să implice toate cele 27 de state membre ale Uniunii sau va fi numai o înţelegere între cele 17 state din zona euro, care ar putea fi asumat eventual şi de alte state din UE.

Oficialul german a putut spune însă că cel  mai probabil va avea loc şi un summit separat al statelor din zona euro. Merkel a cerut cu această ocazie ţărilor din afara zonei euro, precum Marea Britanie, să manifeste înţelegere faţă de acest aspect întrucât “toate statele UE, fie ca fac parte sau nu din zona euro au acelaşi interes ca această zonă să se integreze mai mult” pentru a ne îndrepta către “o uniune bugetară şi a stabilităţii”.
UPDATE 20.50
Cu ce propunerii au venit francezii şi germanii la Bruxelles

Înainte de summit, la Congresul PPE, Angela Merkel a declarat că în ciuda faptului că propunerile privind rezolvarea crizei datoriilor din zona euro vin din partea Germaniei şi a Franţei, ele urmăresc binele zonei euro. Dar cu ce propuneri au venit cei doi lideri la discuţii? Potrivit BBC, pachetul de măsuri franco-german prevede: funcţionarea Mecanismului European pentru Stabilitate de anul viitor şi nu din 2013, aşa cum era stabilit iniţial, sancţionarea statelor al căror deficit sare de 3% din PIB şi includerea acestui prag în legislaţiile naţionale din statele membre.
De asemenea, cei doi lideri europeni doresc ca şefii statelor din zona euro să se întâlnească lunar pentru a discuta măsuri de creştere economică şi nu mai vor să taie din datoriile statelor cu un nivel mare de îndatorare pe seama investitorilor privaţi.
Printre propunerile franco-germane se numără şi cea care prevede ca statele din zona euro să aplice taxe similare corporaţiilor şi să impoziteze la fel tranzacţiile.
UPDATE 19:09
Barroso condiţionează modificarea tratatului UE de asigurarea ireversibilităţii euro

Preşedintele Comisiei Europene a declarat la Congresul PPE că revizuirea tratatului Uniunii Europene trebuie să ducă la întărirea rolului instituţiilor comunitare şi să asigure ireversibilitatea euro.

"Este esenţial să garantăm în tratatul revizuit rolul Comisiei Europene, al Băncii Centrale Europene, al Curţii Europene de Justiţie şi al Parlamentului European. O Europă mai puternică este o Europă care are nevoie de instituţii mai puternice", a afirmat Jose Manuel Barroso.

Acesta a agăugat că se poate da undă verde unei revizuiri dacă asigură ireversibilitatea euro şi o integrare europeană mai bună, “dacă este pentru întărirea coerenţei şi a unităţii şi nu pentru crearea unor noi linii de demarcaţie între ţări".
UPDATE 18:11
Premierul Poloniei: Uniunea Europeană are 27 de state, nu 17

Polonia se opune unei Europe “cu mai multe viteze”. Acest lucru a fost făcut clar de premierul Donald Tusk la reuniunea de la Marsilia.
"Nu este suficient să tot repetăm că trebuie să rămână unită comunitatea europeană. Trebuie să se ia decizii care să nu excludă pe nimeni şi să nu creeze o Europă cu două viteze. Orice alternativă la actuala Europă cu 27 de membri va fi fatală", a declarat Donald Tusk. Uniunea Europeană are 27 de state membre, "nu 17 sau 17 plus", a precizat acesta.
UPDATE 17:57
Berlusconi: Italia este înglodată în datorii de familiile care trăiesc bine

La reuniunea popularilor europeni a fost prezent şi fostul premier italian Silvio Berlusconi. “Dacă adunăm debitul public la finanţele private, rezultă că suntem un stat înglodat în datorii de familiile care trăiesc bine, asta este adevărata situaţie economică a Italiei’, a afirmat Berlusconi, potrivit postului de televiziune Rai News.

Berlusconi şi-a exprimat convingerea că Italia va depăşi cu bine situaţia dificilă în care se află. Acesta a cerut Băncii Centrale Europene să îşi asume rolul de garant pentru datoriile ţărilor europene.
UPDATE 16:30
Băsescu: România nu poate accepta o Uniune Europeană cu două categorii de state
Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, la întrunirea PPE, de la Marsilia, că “viaţa de zi cu zi a cetăţenilor europeni din afara zonei euro este afectată de ceea ce se întâmplă în zona euro”. “În România, 95% din sectorul bancar e reprezentat de bănci din zona euro. În România, în plină criză, dobânda a crescut de la 5% în iunie la mai mult de 8% din cauza deciziilor din zona euro. În România suntem dependenţi pentru exporturi de pieţele din Franţa, Germania, Italia, Spania”, de aceea “România nu poate accepta o Uniune Europeană cu două categorii de state”, a afirmat Băsescu.
Acesta a precizat că România vrea să participe la deciziile zonei euro “pentru că deciziile sau lipsa de decizii ne afectează”. “Trebuie luate deciziile pentru 27 de state, nu doar pentru cele 17 din zona euro”, a adăugat acesta.

“Soluţia pentru criză este să rămânem uniţi, să rămânem uniţi ca 27 de state şi nu ca 17”, a spus Băsescu.
“Ne aflăm în faţa unei decizii strategice: de a avea opţiuni individuale sau de a accelera integrarea. (…) Solidaritatea în această perioadă dificială este şi adevărata şansă a competivităţii şi a suveranităţii UE. Am susţinut întotdeauna o integrare sporită pentru a putea garanta prosperitatea tuturor cetăţenilor Uniunii. Replierea în plan naţional nu este o soluţie”, a adăugat şeful statului român,
UPDATE 16:20
Merkel: Din criza aceasta nu vom ieşi repede

Cancelarul Angela Merkel a declarat la summitul popularilor europeni că zona euro se confruntă cu o criză care nu poate fi rezolvată de azi pe mâine pentru că are nevoie inclusiv de schimbarea tratatelor şi de politici fiscale comune.

Totodată, cancelarul german a afirmat că aderarea la moneda unică a adus bunăstare în Europa. Aceasta a adăugat că toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt datoare să facă tot posibilul ca euro să rămână o monedă puternică.
Sarkozy: Riscul "exploziei Europei nu a fost niciodată atât de mare"

Preşedintele Franţei a declarat că riscul "exploziei Europei nu a fost niciodată atât de mare". Nicolas Sarkozy a declarat că Europa are la dispoziţie doar câteva săptămâni pentru a lua măsurile necesare ieşirii din criză. "Niciodată Europa nu a fost atât de necesară, niciodată nu a fost într-un pericol atât de mare. Niciodată un stat nu a dorit atât de mult să adere la UE, niciodată riscul exploziei Europei nu a fost atât de mare", a declarat Sarkozy, potrivit AFP.

"Trebuie să decidem imediat. Cu cât amânăm mai mult luarea unei decizii, cu atât va fi mai costisitor, cu atât va fi mai puţin eficient; dacă vineri nu vom ajunge la un acord, nu vom mai avea o nouă şansă", a insistat Sarkozy.
Cu câteva ore înainte de summitul care va decide soarta zonei euro, a avut loc la Marsilia reuniunea Partidului Popularilor Europeni la care participă şi preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului român a statlângă greii Europei, respectiv lângă preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, lângă liderul francez Nicolas Srakozy şi cancelarul german Angela Merkel. La întâlnirea popularilor europeni a participat şi premierul polonez Donald Tusk, premierul ungar Viktor Orban şi omologul său bulgar Boiko Borisov.