Cu toate acestea, Paul Beijer, ambasadorul suedez la Sofia, a precizat că nu consideră necesar ca efectele să se extindă şi asupra fondurilor europene. Beijer a făcut aceste precizări presei bulgare. Întrebat într-un interviu acordat cotidianului bulgar "Standart" dacă este adevărat că Suedia a propus ca monitorizarea României şi Bulgariei să fie extinsă şi asupra fondurilor europene, dar şi asupra modului de implementare a criteriilor de aderare la Zona Euro şi Spaţiul Schengen, ambasadorul suedez la Sofia a răspuns: "Acestea sunt doar zvonuri!".

El a adăugat că "Din punctul nostru de vedere, mecanismul de monitorizare şi cooperare este bun şi pentru Bulgaria şi România, şi pentru UE".  Paul Beijer a apreciat progresele făcute de Sofia în ultimii trei ani, dar mai sunt multe de făcut, "aşa că monitorizarea trebuie să continue". "Nu are sens să ne grăbim să tragem concluzii înainte ca raportul Comisiei Europene să fie făcut public", a adăugat acesta.

Viitoarea preşedinţie suedeză a UE îşi exprimase deja, prin vocea ministrului pentru afaceri europene Cecilia Malmstrom, opinia că mecanismul de cooperare şi verificare a fost "de ajutor" până acum, iar UE a învăţat să monitorizeze şi implementarea, nu doar adoptarea aquis-ului comunitar.

Întrebată săptămana trecută dacă va susţine menţinerea mecanismului de cooperare şi verificare pentru Bulgaria şi România şi după următoarele rapoarte ale Comisiei Europene, Malmstrom spusese însă că deocamdată este prea devreme pentru a prefigura un răspuns.