Fostul lider suedez, care a condus țara între 2006 și 2014, a comparat afluxul de refugiați cu nașterea de copii. El a declarat, citat de Expressen: „Cei care la început erau văzuți ca un cost de plătit vor deveni cea mai bună investiție a vieții voastre”.

El a subliniat că dintotdeauna Suedia „a fost o țară de imigranți. O țară care a fost deschisă pentru cei care au venit din toate colțurile lumii, care au intrat în societatea noastră și au devenit o parte a țării noatre, și-au spus suedezi și au pus umărul la costruirea bunăstării.”

Partea proastă cu actualii imigranți, în marea lor majoritate musulmani, este tocmai că refuză să devină „o parte a țării”, refuză să-și spună suedezi, refuză să muncească și în general refuză să se integreze.

Când fostului premier i s-a atras atenția că Suedia este nevoită să suporte de la buget costuri pentru imigranți care sunt cu mult mai mari  decât costurile pentru forțele sale armate, Reinfeldt i-a comparat încă o dată pe imigranți cu nou-născuții:

„Vreau să subliniez că sunt foarte puțini aceia care aduc copii pe lume zicând: ‘Am mari îndoieli, deoarece este scump să ai copii, la ce sunt ei buni?’ Trebuie să faci socoteli din astea în primii ani? Sunt multe scutece de cumpărat și așa mai departe.”

Potrivit lui Jan Tullberg, profesor asociat la Universitatea din Stockholm, în 2015, costurile totale pentru criza imigranților au fost de 14 ori mai mari decât bugetul alocat Apărării naționale.