Evenimentul Zilei > International > Succesorul lui Merkel este ales în aprilie. Încotro o apucă Germania șchioapă?
Succesorul lui Merkel este ales în aprilie. Încotro o apucă Germania șchioapă?

Succesorul lui Merkel este ales în aprilie. Încotro o apucă Germania șchioapă?

Uniunea Creștin Democrată, gloriosul partid conservator german de după război, trece prin cea mai gravă criză din istoria sa de 70 de ani. La fel și Germania.

Uniunea Creștin Democrată dorește ca până la sfârșitul lunii aprilie să-l desemneze pe noul lider al partidului și succesorul Angelei Merkel.

La sfârșitul unei săptămâni de consultări, președinta demisionară, Annegret Kramp-Karrenbauer, a anunțat luni organizarea pe 25 aprilie a unui congres extraordinar pentru alegerea înlocuitorului său.

Pentru prima dată, AKK a citat nominal pe cei mai probabili patru pretendenți, scrie AFP.

Pe de o parte sunt așa-zișii moderați, Armin Laschet și Norbert Röttgen, de cealaltă parte, radicalii Friedrich Merz și Jens Spahn, partizanii unei rupturi categorice de actuala direcție centristă a erei Merkel și de o virare bruscă spre dreapta.

Actuala președintă a CDU, care a demisionat din fruntea partidului din cauza lipsei de autoritate, a enunțat și ipoteza ca viitorul lider să fie desemnat și candidat la poziția de cancelar, după ce mandatul lui Merkel se încheie, cel mai târziu la alegerile parlamentare din 2021.

Alegerea viitorul președinte al partidului „va constitui un semnal clar pentru candidatura la cancelarie”, a spus răspicat AKK într-o conferință de presă. „Problema va fi reglementată ulterior.”

Aceasta înseamnă că CDU va trebui să își convingă „sora politică”, Uniunea Creștin Social (CSU) din Bavaria să accepte candidatura la șefia guvernului a viitorului lider.

De la alegerea sa, la sfârșitul lui 2018, AKK nu a reușit niciodată cu adevărat să își impună autoritatea în partid, în special în fața lui Merz și Spahn.

Ea a preluat CDU într-un moment de mare uzură, după 15 de guvernare a Angelei Merkel, fără a putea întruchipa speranța înnoitoare.

Conducerea CDU s-a reunit luni, a doua zi după înfrângerea uimitoare în alegerile regionale de la Hamburg.

Aici, CDU a ieșit le locul trei, cu 11,2% din voturi, unul dintre cele mai proaste scoruri de după război, în urma social-democraților (39%) și a Verzilor (24%).

Alegătorii au sancționat în mod evident frământările interne care agită în ultima perioadă CDU. De mai multe săptămâni, partidul pare fără direcție, mai ales în comparație cu extremele stânga și dreapta.

Până acum, CDU s-a cantonat într-o poziție de „nici-nici”, excluzând orice alianță cu stânga comunistă Die Linke sau cu dreapta naționalistă, Alternativa pentru Germania (AfD).

Însă criza a izbucnit pe neașteptate în landul Turingia.

După ce s-a aliat inițial cu AfD, ceea ce a provocat un scandal monstru și a dus la demisia lui AKK, CDU s-a reorientat în weekendul trecut și s-a aliat cu Die Linke.

Rezultatul: un nou scandal, la fel de groaznic.

CDU a ajuns acum în sondajele naționale la o cotă de 27%, față de 23% Verzii și 14% AfD.

Candidații „radicali”, Friedrich Merz și Jens Spahn, noua stea a partidului, și-au anunțat intenția de a pune capăt hemoragiei de voturi către AfD, ca urmare a nemulțumirii alegătorilor în special față de politica de imigrație a lui Merkel.

De asemenea, recesiunea economică în care Germania se află de aproape un an a dus la o sporire a nemulțumirii alegătorilor față de CDU.

Sondajele interne actuale arată că disputa finală se va da între Merz și Laschet.