Evenimentul Zilei > International > SUA: Trump şi risipa de bani! A CERUT UN MILIARD de dolari pentru DOAR 99,7 km de ZID de la graniţa cu Mexicul
SUA: Trump şi risipa de bani! A CERUT  UN MILIARD de dolari pentru DOAR 99,7 km de ZID de la graniţa cu Mexicul

SUA: Trump şi risipa de bani! A CERUT UN MILIARD de dolari pentru DOAR 99,7 km de ZID de la graniţa cu Mexicul

Se pare că nu va fi un ZID adevărat. Şi în mod sigur nu vor fi mexicanii cei care vor începe plăţile. Însă contul e pe drum şi e piperat. Potrivit anticipărilor CNN, Donald Trump a trimis cererea către Congres pentru prima alocare necesară construirii fortificaţiei promisă la graniţa cu Mexicul. O porţiune iniţială: 62 de mile, este porţiunea pentru care ministerul competent (Department of Homeland Security) va cere UN MILIARD de dolari.

Documentul citat de CNN este doar ''un supliment de buget'' pe care departamentul amintit vrea să-l includă în viitoarea lege a bugetului. Un cost ridicat, pentru o modestă prelungire a Zidului care deja este construit în parte.

Mai concret,  este vorba de extinderea cu 14 mile a fortificaţiei care există între oraşele San Diego (California) şi Tijuana (Mexic), aceasta pentru a construi alte 28 de mile cu bariere pe anumite porţiuni cu sârmă ghimpată. E puţin faţă de ideea iniţială -de mai multe ori repetată de Trump în campania electorală- de construire a unui Mare Zid de la ocean la ocean, de la ţărmurile californiene ale Pacificului până la extremitatea graniţei mexicane unde Texasul e scăldat de apele Golfului Mexicului care sunt parte din Atlantic.

De asemenea, în documentaţia pe care Administraţia Trump se grăbeşte s-o trimită Congresului, sunt deschise mai multe ipoteze tehnice: de la construcţia făcută din cărămizi şi ciment, până la ipoteza mai ''uşoară'' a unei bariere-gard, care nu blochează total vederea în cealaltă parte şi pe care unii experţi de securitate o preferă fiindcă ar uşura supravegherea mişcărilor persoanelor care sosesc din Sud. Promisiunea că mexicanii vor plăti cheltuielile rămâne deocamdată o promisiune de campanie electorală.

Şi contribuabilului american îi va fi prezentată factura, cu atât mai simplu cu cât Trump cere fonduri unui Congres care e al său şi care îi va aloca cele necesare împlinirii unui VIS PERSONAL.