Documentul citat de CNN este doar ''un supliment de buget'' pe care departamentul amintit vrea să-l includă în viitoarea lege a bugetului. Un cost ridicat, pentru o modestă prelungire a Zidului care deja este construit în parte.

Mai concret,  este vorba de extinderea cu 14 mile a fortificaţiei care există între oraşele San Diego (California) şi Tijuana (Mexic), aceasta pentru a construi alte 28 de mile cu bariere pe anumite porţiuni cu sârmă ghimpată. E puţin faţă de ideea iniţială -de mai multe ori repetată de Trump în campania electorală- de construire a unui Mare Zid de la ocean la ocean, de la ţărmurile californiene ale Pacificului până la extremitatea graniţei mexicane unde Texasul e scăldat de apele Golfului Mexicului care sunt parte din Atlantic.

De asemenea, în documentaţia pe care Administraţia Trump se grăbeşte s-o trimită Congresului, sunt deschise mai multe ipoteze tehnice: de la construcţia făcută din cărămizi şi ciment, până la ipoteza mai ''uşoară'' a unei bariere-gard, care nu blochează total vederea în cealaltă parte şi pe care unii experţi de securitate o preferă fiindcă ar uşura supravegherea mişcărilor persoanelor care sosesc din Sud. Promisiunea că mexicanii vor plăti cheltuielile rămâne deocamdată o promisiune de campanie electorală.

Şi contribuabilului american îi va fi prezentată factura, cu atât mai simplu cu cât Trump cere fonduri unui Congres care e al său şi care îi va aloca cele necesare împlinirii unui VIS PERSONAL.